„PRIVATNA AGENCIJA 'POZITIV' IMA VEĆE NADLEŽNOSTI OD RS-a…“: Gore društvene mreže, burne reakcije nakon Dodikovog istupa…

Dodik je izjavom o nadležnostima tog bh. entiteta izazvao brojne reakcije, a „Slobodna Bosna“ donosi samo one komentare koji nemaju uvredljiv sadržaj.

  • Mini market

  • 09. Avg. 2023  09. Avg. 2023

  • 3

Ne stišavaju se reakcije na društvenim mrežama, nakon istupa predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Dodik je izjavom o nadležnostima tog bh. entiteta izazvao brojne reakcije, a „Slobodna Bosna“ donosi samo one komentare koji nemaju uvredljiv sadržaj.

Podsjetimo, Dodik je kazao kako Bosna i Hercegovina nema suverenitet te kako je suverenitet dat entitetima.

-Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH. Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta. Po Ustavu BiH entiteti imaju isključivu nadležnost za finansije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito date na nivo BiH.

Čak i ono što je po Ustavu BiH dato u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH, konačnu odluku nakon uloženog veta donosi Narodna skupština Republike Srpske i to dvotrećinskom većinom. Ako Narodna skupština ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala. To pokazuje primat suvereniteta entiteta nad BiH.

Sve nadležnosti koje odražavaju državnost neke teritorije pripadaju entitetima, a sve što je preneseno na nivo BiH, bilo od strane OHR-a ili prevarama i podvalama za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini, zapravo je neustavno i samim tim privremeno. Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na nivo BiH, dok je BiH zapravo državna zajednica ili tačnije rečeno zajednica država - Republike Srske i Federacije BiH. Tako je po Ustavu BiH, a sve ostalo je rezultat neustavnog djelovanja, zaključio je Dodik.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...