BEĆIROVIĆ RAZBJESNIO DODIKA: „Kad već pokušava da se drži Ustava, trebalo bi da pročita da pored BiH i Republika Srpska…“

Denis Bećirović jučer odgovorio Dodiku, poručivši da su njegove izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini obična besmislica.

  • Politika

  • 09. Avg. 2023  09. Avg. 2023

  • 8

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska uzvratio je članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću.

-Kad već pokušava da se drži Ustava, Bećirović bi trebalo da pročita da pored BiH i Republika Srpska ima međunarodni suverenitet. Po Ustavu BiH entiteti imaju pravo na specijalne i paralelne veze sa susjednim državama, pa Republika Srpska ima takav sporazum s Republikom Srbijom, a može ih imati i sa drugim susjednim državama.

Ustav BiH predviđa da entiteti mogu sklopiti sporazume sa drugim državama i međunarodnim organizacijama uz saglasnost Parlamentarne skupštine, a može se regulisati da takva saglasnost nije ni potrebna. Međunarodni suverenitet Republike Srpske potvrđuje i činjenica da Republika Srpska već 15 godina šalje svoje izvještaje Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, što nije moglo da spriječi ni političko Sarajevo.

Naprotiv, to pravo Republike Srpske potvrdio je i Ustavni sud BiH. Entiteti imaju skoro sav unutrašnji suverenitet, dok BiH po Ustavu BiH ima ograničen unutrašnji suverenitet - taksativno nabrojanih 10 nadležnosti, uglavnom nekoliko politika, uz određen međunarodni suverenitet. Da ponovimo - entiteti su države, a BiH je kao zajednica dva entiteta tek "država koliko-toliko", poručio je Dodik.

Podsjetimo, Denis Bećirović jučer odgovorio Dodiku, poručivši da su njegove izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini obična besmislica.

"Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno je utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. Suverenitet se ne stiče Twiter i drugim objavama političkih zvaničnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini", saopštio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u nastavku njegove rasprave po ovom pitanju sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom.

Bećirović nakon toga poručuje kako su izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini obična besmislica.

“Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu”, napisao je.

U saopštenju podsjeća i da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Ujedinjenih nacija, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet.

“Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom – Ustavom BiH. Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom. O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: ‘Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom'”, odgovorio je Bećirović.

Prema tome, zaključio je – suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije.

(SB)

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...