FIKRET GRABOVICA: "Ovo je još jedna podvala i prevara, da je Tužilaštvo BiH radilo svoj posao to se ne bi događalo"

Sniperalley.photo je otkrio da se na listi nalaze imena djece koju je ubila Vojska RS.

  • Vijesti

  • 09. Avg. 2023  

  • 2

Nakon fotografije izbjeglih Bošnjaka iz Žepe koje su predstavljene kao srpske žrtve vojne akcije 'Oluja', stigao je novi skandal u režiji vlasti bh. entiteta RS.

Naime, Radio-televizija RS (RTRS) u aprilu je objavila prilog u kojem se navodi da je prema podacima Centra za istraživanje rata i ratnih zočina RS u opštinama takozvanog ‘Srpskog Sarajeva’ tokom rata stradalo 106 djece.

Sniperalley.photo je otkrio da se na listi nalaze imena djece koju je ubila Vojska RS.

alt

Na tom spisku su se našla najmanje tri imena djece koja su ubijena od Vojske RS u opkoljenom Sarajevu i to Marko Lukić (11 godina), Mirjana Malešević (16 godina), Damir Dodik (17 godina). Još dvoje ljudi se javilo zbog zloupotrebe imena u ovu svrhu.

Riječ je ubijenima Igoru Maleševići i Vitomiru Sokniću.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.- 1995. Fikret Grabovica kazao je za televiziju Hayat ovo još jedna podvala i prevara.

"Za roditelje i članove porodica ubijene djece koji su se našli na spisku je sigurno jako bolno, kontaktirao sam s njima. Oni teško to preživljavaju, posebno majke, ovo su teški trenuci za njih. Ipak, kada neko poznatog ubicu, koji još nikada nije kažnjen za zlodjela, pokušava umjesto njega nametnuti da je neko drugi to učinio, onda to gubi svaku mjeru i to je pokušaj da se istina negira, da se izjednače žrtve i zločinci, da se mijenjaju historijske činjenice. U svemu tome veliku podršku i saučesnika imaju u Tužilaštvu BiH. Da je Tužilaštvo BiH radilo svoj posao, a ne radi ga skoro 30 godina, ovo se ne bi dešavalo", kazao je Grabovica za Hayat.ba.

Porodice su najavile i tužbe protiv odgovornih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...