SJAJNE VIJESTI ZA DIJASPORU: Jeftini letovi za Evropu, 26 novih avio-linija za Bosnu i Hercegovinu

Lokalne vlasti dodijelile su oko 225.000 eura subvencija, a iznos koji avioprijevoznik može dobiti ovisi o broju pokrenutih destinacija, vrsti destinacija koje se uvode, kao i ponuđenim frekvencijama.

  • Ekonomija

  • 09. Avg. 2023  09. Avg. 2023

  • 1

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je javni poziv avioprijevoznicima za uvođenje novih linija uz subvencije.

Sredstva će biti raspodijeljena aviokompaniji ili prijevoznicima koji su voljni imati avione u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, onima koji pokreću letove prema gradovima u Evropi koji se smatraju strateški važnim, kao i onim koji obavljaju dugolinijske letove iz Sarajeva, tj. više od šest sati.

Međutim, aerodrom prvenstveno cilja na uvođenje 26 evropskih odredišta, od kojih su neka već dostupna.

To uključuje Berlin, Memmingen, Malmo, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Bruxelles, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Madrid, Ženeva, Bari, Lisabon, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalija i Podgorica.

Izvan Evrope, aerodrom luka cilja na letove iz Kine (uključujući Hong Kong), Singapura, Libanona, Japana, Jordana, Indije, Izraela, Indonezije i Malezije, kao i svih odredišta u Sjevernoj Americi.

Lokalne vlasti dodijelile su oko 225.000 eura subvencija, a iznos koji avioprijevoznik može dobiti ovisi o broju pokrenutih destinacija, vrsti destinacija koje se uvode, kao i ponuđenim frekvencijama.

Avioprijevoznici koji ispunjavaju uslove za prijavu na javni poziv, koji traje do 4. septembra, bit će odabrani ako pokrenu barem jednu od 26 linija od strateške važnosti, održavaju najmanje dva leta sedmično na odabranoj ruti ili rutama, planiraju letjeti minimalno od 100.000 putnika za/iz Sarajeva i operirati sa avionom koji ima kapacitet za najmanje 100 osoba.

Prioritet će imati prijevoznici koji žele uspostaviti bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, avioprijevoznici koji pokreću letove s nepokrivenih odredišta, prijevoznici koji započinju letove s evropskih odredišta s gornjeg popisa, zatim oni koji povećavaju frekvencije na postojećim rutama i na kraju oni koji pokreću dugolinijske letove usluge.

Do ovog događaja dolazi nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo krajem prošle godine objavio javni poziv jednoj aviokompaniji da stacionira avion u gradu u zamjenu za podsticaje za koje se prijavio jedan prijevoznik.

Iako ime avioprijevoznika nikada nije otkriveno, iz aerodroma su potvrdili da se radi o neevropskoj kompaniji koja nije mogla osigurati dozvole za letove iz Bosne i Hercegovine u treće zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...