LIDER PLATFORME ZA PROGRES MIRSAD HADŽIKADIĆ: "Nova optužnica je alarm za uzbunu, 'podanička' politika dolazi na naplatu"

"I ne samo da se Srbija amnestira odgovornosti za agresiju, već se i Međunarodna zajednica opravdava zbog toga što je za glavnog saradnika u regiji uzela upravo Srbiju, koja do danas nikada nije uputila izvinjenje ili priznala krivicu", navodi Hadžikadić.

  • Politika

  • 10. Avg. 2023  10. Avg. 2023

  • 0

Podignuta optužnica protiv 13 osoba za zločine počinjene u selu Jošanica kod Foče, u vremenu u kojem više nego ikada svjedočimo negiranju genocida i suvereniteta države Bosne i Hercegovine, sramnom obilježavanju Oluje u Prijedoru, stalnim napadima na ustavni poredak i svjesnom relativiziranju i umanjivanju zločina počinjenih od srpske strane, u najmanju ruku
alarm je za uzbunu kada je u pitanju budućnost ove države", smatra Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.

"Apsolutno podržavam procesuiranje svakoga ko je činio ratne zločine, ali u ovom slučaju, s obzirom na prethodne procese u ovom predmetu, održane pred međunarodnim sudovima, uistinu se postavlja pitanje objektivnosti Tužilaštva BiH. U optužnici se čak spominje riječ „genocid“ nad srpskim stanovništvom, što bez obzira na pokušaje srpskog političkog vrha, nikada nije dokazano pred međunarodnim sudovima. Ovo je dokaz namjere prekrajanja historije i relativizacije zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, na način da se na ovim prostorima, ali i u svjetskim diplomatskim krugovima, sukobi u prošlosti proglase građanskim ratom i da se srpska politika potpuno amnestira odgovornosti za agresiju koju je dokazano počinila prema Bosni i Hercegovini.

"I ne samo da se Srbija amnestira odgovornosti za agresiju, već se i Međunarodna zajednica opravdava zbog toga što je za glavnog saradnika u regiji uzela upravo Srbiju, koja do danas nikada nije uputila izvinjenje ili priznala krivicu", navodi Hadžikadić.

Početak rješenja i vraćanja digniteta državi je u sljedećem:

"Apelujem na građane da ubuduće biraju iskrene, poštene, sposobne i obrazovane;

Apelujem na Međunarodnu zajednicu da prekine saradnju sa fašističkim, šovinističkim i nacionalističkim ideologijama jer se ovako stiče dojam da je ona uredu sa necivilizacijskim vrijednostima protiv kojih se navodno bori;

Nama su neophodni pošteni elektronski izbori koji će odražavati stvarnu volju građana. Ovaj slučaj iz Goražda je samo još jedan dokaz da laž koja se stalno, smišljeno i uporno ponavlja, može početi da se percipira kao istina. Za to je kriva tridesetogodišnja „probosanska“ podanička politika koja je djelovala bez principa, plana, znanja i hrabrosti. Ona je kriva što su Bosna i Hercegovina i njeni građani sve češće poniženi i bespomoćni.

Politika kompromisa u zatrovanom društvu u kojem nije zadovoljena pravda i sa partnerima koji nisu prošli bilo kakvu katarzu za zločine koje je počinila strana koju predstavljaju, ne može donijeti željene rezultate. Ona nije snaga i hrabrost, već slabost i rizik od gubitka države. Probudimo se! Samo znanjem, hrabrošću i vrijednostima se možemo boriti protiv presuđenih zločinačkih ideologija. Šta god da budućnost nosi, do nas je", poručuje Hadžikadić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...