TROJKINI KOALICIONI PARTNERI: Dio bh. diplomata uputio pismo podrške Dodiku, oglasio se i Elmedin Konaković

Na okupaciju ih, kažu, podsjeća i odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv Dodika!?

  • Politika

  • 13. Avg. 2023  

  • 7

Ambasadori i generalni konzuli Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku zbog, kako su naglasili, skandalozne odluke Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv njega kao predsjednika RS-a, piše Klix.ba.

U pismu se navodi da "činjenica da je Tužilaštvo podiglo optužnicu na osnovu pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Christiana Schmidta uz pritisak Ambasade SAD u BiH, govori da je riječ o tiraniji i stanju najsličnijem okupaciji".

Između ostalog istakli su kako "samo u poraženim zemljama okupator uzurpira institucije države i nameće svoju volju kao zakone mimo demokratskih procedura."

"Ovdje više ne govorimo samo o kršenju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i njenom članu 41 o nemiješanju u unutrašnja pitanja države prijema, nego govorimo o širem uzurpiranju institucija i usmjeravanju istih na urušavanje političkog sistema BiH", piše u pismu.

Na okupaciju ih, kažu, podsjeća i odluka Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv Dodika!?

Oni su istakli da isto posmatraju i, kako navode, besmislene i zlonamjerne sankcije SAD i Velike Britanije koje su podignute protiv predsjednika RS-a, člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića, predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića, ministara Miloša Bukejlovića i Alena Šeranića, direktora Dragana Stankovića i drugih.

"S tim u vezi, mi, potpisani srpski ambasadori i generalni konzuli BiH, želimo da iskažemo podršku Vama i kompletnom rukovodstvu Republike Srpske, te ćemo u narednom periodu u državama prijema, međunarodnim organizacijama i državama koje nerezidentno pokrivamo aktivno informisati da su navedene mjere protiv", dodali su u pismo čiji kompletan sadržaj možete pročitati ovdje.

Pismo podrške potpisali su ambasadori i generalni konzuli BiH: Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojan Đokić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Vuković, Dragan Јaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Koviljka Špirić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan i Tatjana Telić.

U vezi sa ovim pismom oglasio se i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će u punom kapacitetu zaštiti institucije naše zemlje na međunarodnoj sceni i na ispravan način informisati o procesima koji se dešavaju. Radili smo naporno i u kratkom roku vratili u fokus donosilaca važnih odluka našu domovinu i dešavanja u njoj. Ne postoji pojedinac, ambasador, konzul, uposlenik u DKP mreži koji može narušiti naš koncept djelovanja i umanjiti snagu istine koju svakodnevno promičemo u direktnoj komunikaciji", naglasio je.

Istakao je da se Ministarstvu vanjskih poslova BiH u međunarodnim krugovima opet vjeruje.

"Naši stavovi i poruke dolaze vrlo brzo do onih koji odlučuju. Ambasadorima, konzulima i uposlenicima u DKP mreži poručujem da svoju energiju ulože u procese koji će ljudima u BiH poboljšati uslove života, dovesti investitore i turiste, promovisati vrijednosti i prilike u našoj domovini. Takav će koncept zadržati ljude u našoj zemlji, u svim njenim dijelovima. Sve drugo je gubljenje vremena i energije jer MVP neće dozvoliti neistine o našoj zemlji na međunarodnoj sceni. To je nekad moglo", poručio je Konaković.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika eniteta Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH - 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...