UDRUŽENJE BH NOVINARI: "Tužilaštvo da istraži prijetnje novinarima koje je izrekao Milorad Dodik"

Oštra reakcija Udruženja novinara

  • Društvo

  • 13. Avg. 2023  

  • 0

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci da hitno, po službenoj dužnosti i poštujući odredbe Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), kao i preporuku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, istraži verbalno nasilje i sigurnosne prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika novinarima/kama N1, Capitala, Buke i BN TV.

"Na press konferenciji održanoj u subotu u Banjoj Luci, Milorad Dodik se na uvredljiv, klevetnički, brutalan i huškački način obrušio na ova četiri medija, proglašavajući ih “neprijateljima srpskog naroda”, “rušiteljima Republike Srpske” i iznoseći netačne informacije o načinima finansiranja i rada navedenih medija. Posebno je bio agresivan i nekulturan prema novinaru N1 televizije Mladenu Vujinoviću, kojega je izvrijeđao na profesionalnoj i na ljudskoj osnovi, samo zato što je Dodiku postavio pitanje o njegovoj prevrtljivoj politici i nepoštivanju odluka Narodne Skupštine RS – stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, Upravni odbor BH novinara ocjenjuje kako je „jučerašnji napad na novinare i medije vrhunac Dodikovog militantnog, višegodišnjeg ograničavanja medijskih sloboda i kršenja prava na slobodu izražavanja u ovom etitetu“.

"U nekontralisanom bijesu i konfuznom govoru, Dodik je nagovijestio kako neće prezati ni od najgorih mjera, samo da bi utišao nekolicinu slobodnih novinara/ki i onemogućio ih da pišu o njegovim postupcima i političkim odlukama, koje destabiliziraju Republiku Srpske više nego bili koji novinarski tekst", saopštili su iz ovog udruženja.

Takođe, pružili su punu podršku novinarima i novinarkama N1, Buke, Capitala i BN televizije, naglašavajući kako će, razmotriti druga sredstva pravne i istitucionalne zaštite koleginica i kolega u medijima RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...