SUD BiH: Optužnica za zločine u Travniku i Skender-Vakufu vraćena na uređenje

Iz Suda BiH su potvrdili da je optužnica vraćena Tužilaštvu na uređenje 10. augusta, te je ostavljen rok od 15 dana za dostavljanje uređene optužnice Sudu.

  • Vijesti

  • 15. Avg. 2023  

  • 0

Državni sud vratio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na uređenje optužnicu podignutu protiv Boška i Davora Peulića, te Petra Đurića zbog zločina na području Travnika i Skender-Vakufa počinjenih 1992. godine, saznaje Detektor.

Iz Suda BiH su potvrdili da je optužnica vraćena Tužilaštvu na uređenje 10. augusta, te je ostavljen rok od 15 dana za dostavljanje uređene optužnice Sudu.

O razlozima za vraćanje optužnice na uređenje iz Suda nisu mogli dati više informacija, dok se ne vrati postupajuća sutkinja sa opravdanog odsustva, a iz Tužilaštva su podsjetili na rok od 15 dana za uređenje optužnice.

Prema optužnici podignutoj krajem jula, oni se terete za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila od početka maja do kraja oktobra 1992. godine.

Kako je tada navedeno, Boško Peulić je optužen u svojstvu komandanta Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić u svojstvu komandira jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao komandir Centra veze VRS-a.

Peulić se, prema ranijem saopštenju Tužilaštva, tereti da je znao za ubistva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, na platou Galića na planini Vlašić u opštini Travnik – koje su 15. maja 1992. počinili njemu podređeni pripadnici, te da je, kao nadređeno i odgovorno lice, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi ubistva i nečovječna postupanja, i kazni njemu podređene počinioce tih zločina.

- Oni se terete da su zajedno, u svojstvu komandanta i komandira vojske, sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru – podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf, držeći ih u nehumanim uvjetima, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nanošenje fizičkih i psihičkih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine – što je rezultiralo trajnim i teškim fizičkim i psihičkim povredama kod većeg broja zatvorenih osoba - saopćeno je iz tada Državnog tužilaštva.

Protiv Boška Peulića se u Sudu BiH vodi još jedan postupak gdje mu se sa Slobodanom Župljaninom, Manojlom Tepićem, Jankom Trivićem i Nedeljkom Đekanovićem na teret stavlja progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijama, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prema toj optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe VRS-a, Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane Kotor-Varoš, Đekanović predsjednik Općine, a suđenje je počelo u martu 2016. godine, piše Detektor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...