MILANOVIĆ PRVO ODLIKOVAO JEDINICU HVO-a KOJA JE POČINILA ZLOČINE, PA STAO U DODIKOVU ODBRANU: "Dokle god visoki predstavnici..."

Rekao je da ima iskrenu želju i da daje maksimalni doprinos, te da vjeruje da to radi i Vlada Hrvatske da Bosna i Hercegovina bude uređena država u kojoj će Hrvati živjeti kao konstitutivni narod.

  • Vijesti

  • 15. Avg. 2023  

  • 12

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Širokom Brijegu gdje je odlikovao bojnu "Poskoci", a boravak je iskoristio i da ponovno stane u odbranu Milorada Dodika i kritikuje postupak pokrenut protiv njega.

"Dokle god visoki predstavnici ko god im dao mandat, dok god budu imali instinkta i interesa mijenjati zakone zemlje ukazima, kako bi podigla se optužnica za novo izmišljeno djelo, a nemaju vremena i interesa promijeniti izborni zakon sto mogu jednim potpisom pera i omogućiti Hrvatima da biraju predstavnike, dokle god je ta olovka teška ko pero, a ona druga laka ko perka, ja u takvu pravdu ne vjerujem", kazao je Milanović.

Milanović je ovdje stao u odbranu Milorada Dodika protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog neizvršenja odluke visokog predstavnika.

Rekao je da ima iskrenu želju i da daje maksimalni doprinos, te da vjeruje da to radi i Vlada Hrvatske da Bosna i Hercegovina bude uređena država u kojoj će Hrvati živjeti kao konstitutivni narod.

Rekao je da i je Hrvatska jača nego bilo kada u svojoj historiju i da tu svoju snagu ne koristi iz nekih njemu čudnih razoga, ali da će on nastaviti biti uporan i biti dosadan. Naglasio je da "pokušava zaustaviti glupost i nepravdu" i da neće živjeti u gluposti i nepravdi.

Podsjetimo, bojna Poskok osnovana je u Širokom Brijegu 19. jula 1991. godine, a u presudama Haškog tribunala ostalo je zabilježeno da je bila dio snaga HVO-a koje su 1993. godine izvršile napad na sela Sovići i Doljani u Jablanici.

U prvostepenoj presudi u slučaju Prlić i ostali, navodi se i da je Mladen Naletilić Tuta, koji je pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina osuđen na 20 godina zatvora, komandovao napadom na sela i da su u napadu učestvovali vojnici HVO-a kojima je on komandovao. Kao jedinice kojima je komandocao Tuta u presudi su nabrojane: bojna Poskok, Kažnjenička bojna, jedinice Posuške i Grdani.

Historičar Amir Kliko u knjizi "Rat u Srednjoj Bosni 1992.-1994. godine", opisao je zločine i postupanje pripadnika HVO prema zarobljenim vojnicima i civilima nakon što su 17. jula zauzeli sela Sovići i Doljani.

"U rejonu tih sela predala su se 94 pripadnika ARBiH. Neki od njih su strijeljani, s nekoliko bošnjačkih civila, iz odmazde zbog pogibije u borbenim četiri vojnika Kažnjeničke bojne. Prije likvidacije su mučeni i ponižavani", navodi se u knjizi.

U prvoprestepenoj presudi Prliću i ostalim se opisuje da su zarobljeni muškarci, među njima i jedan trinaestogodišnji dječak bili prisiljeni da izvode inžinjerske radove na položajima HVO-a.

Dalje u knjizi Kliko piše kako je prema saznanjima ARBiH, navodno najmanje trojicu ubio Vlado Ćurić, a Leto Davor je navodno silovao jednu djevojku. Kamioni su odvozili opljačkanu stoku u Široki Brijeg. Civili koji su se zatekli u selu, njih 422 su nakon nekoliko dana maltretiranja protjerani prema Gornjem Vakufu.

 

Prema komandi viših komandanta nakon prestanka sukoba na prostoru ova dva sela zapaljene su sve muslimanske kuće i srušene dvije džamije. Odjel Odbrane HVO Jablanica, opljačkao je i kao ratni plijen svu pokretnu i konfiscirao svu nepokretnu bošnjačku imovinu iz tih sela.

Ovo nije prvi put da Zoran Milanović odlikuje jedinice HVO-a čiji su pripadnici činili zločine u toku rata.Tokom 2020. godine, Milanović je uručio odlikovanje za Specijalnu policiju MUP-a HRHB. Odlikovanje je uručeno optuženom za ratne zločine Zlatanu Miji Jeliću. Milanović je kao predsjednik odlikovao i Vojnu policiju HVO-a, čiji je komandant Valentin Ćorić osuđen za ratne zločine.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...