TROJE IH OTVORILO BOLOVANJE ZBOG STRESA: Osmoro zaposlenih Fonda za humanitarno pravo tužilo Natašu Kandić za mobing

Podsjeća se da pravo na zaštitu od zlostavljanja na radu zastarjeva u roku od šest mjeseci od kada je zlostavljanje učinjeno, tako da svako odlaganje postupka posredovanja otežava i potencijalno onemogućava podnosiocima zahtjeva da ostvare svoja prava u Srbiji.

  • Regija

  • 17. Avg. 2023  

  • 0

Sindikat radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana (ZFUD) saopštio je da je osmoro zaposlenih Fondacije Fond za humanitarno pravo (FHP) podnijelo zajedničku tužbu protiv poslodavca zbog zlostavljanja na radu, a svi podnosioci se žale na postupanje Nataše Kandić, osnivačice FHP., prenosi N1.

Kako je navedeno, tužba je podnijeta nakon neuspješnog pokušaja osmoro zaposlenih da zaštitu od zlostavljanja na radu ostvare u internom postupku posredovanja, koji bi po zakonu morao biti hitan.

„U vrijeme kada su zaposleni podnijeli zahtjeve za zaštitu od mobinga, maj 2023. godine, FHP nije imao zakonskog zastupnika. Tada je Nenad Golčevski, izvršni direktor FHP koji je izabran na to mjesto 18. juna, a registrovan u APR-u 14. jula 2023. godine, odbio da izda zvanično obavještenje da pokušaj posredovanja nije uspio, uz obrazloženje da FHP nema izvršnog direktora/zakonskog zastupnika“, saopštio je ZFUD.

Podsjeća se da pravo na zaštitu od zlostavljanja na radu zastarjeva u roku od šest mjeseci od kada je zlostavljanje učinjeno, tako da svako odlaganje postupka posredovanja otežava i potencijalno onemogućava podnosiocima zahtjeva da ostvare svoja prava u Srbiji.

„Golčevski je predložio premještanje više saradnika sa radnih mjesta, na kojima neki od njih rade godinama na drugim projektima. Kandić od 15. maja 2023. godine svakodnevno dolazi u prostorije FHP, pa je troje zaposlenih otvorilo bolovanje zbog akutne reakcije na stres. Ostali su nastavili da rade u okruženju u kojem je volja osnivačice iznad njihovih zagarantovanih prava na zdravu i bezbjednu radnu okolinu“, naveo je u saopštenju ZFUD.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...