VAŽNO PRIZNANJE: Nataša Kandić na listi 100 inspirativnih i uticajnih žena svijeta po izboru BBC-ja

Kandić je, podsjećaju, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, često hvaljena zbog nepristrasnih istraga ratnih zločina.

  • Regija

  • 21. Nov. 2023  21. Nov. 2023

  • 0

BBC je objavio listu od 100 inspirativnih i uticajnih žena iz cijelog sveta za 2023. Na listi se našla i Nataša Kandić, aktivistkinja za ljudska prava i osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Kako se navodi u obrazloženju BBC vezano za nominaciju Kandić „od izbijanja sukoba u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih, Nataša Kandić je dokumentovala ratne zločine, uključujući silovanja, mučenja, ubistva i prisilne nestanke.

Pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, Kandić je zastupala porodice žrtava različitih nacionalnosti i bila je dio grupe koja je kritički ispitivala politiku vlade srpskog moćnika Slobodana Miloševića prema Kosovu“.

Kandić je često hvaljena

Kandić je, podsjećaju, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, često hvaljena zbog nepristrasnih istraga ratnih zločina, prenosi Danas.

Pomogla je u organizaciji Mreže za pomirenje REKOM, koja nastoji da utvrdi činjenice o balkanskim ratovima, u kojima je stradalo oko 130.000 ljudi.

Osim Nataše Kandić na spisku su i bivša prva dama SAD Michelle Obama, advokatica za ljudska prava Amal Clooney, fudbalerka Zlatne lopte Aitana Bonmatí , stručnjakinja za vještačku inteligenciju Timnit Gebru, feministička ikona Gloria Steinem, holivudska zvijezda America Ferrera i magnat ljepote Huda Kattan.

U godini u kojoj su ekstremne vrućine, šumski požari, poplave i druge prirodne katastrofe dominirale naslovima, lista takođe ističe žene koje rade na tome da pomognu svojim zajednicama da se izbore sa klimatskim promjenama i preduzmu mjere da se prilagode njihovim uticajima.

Lista uključuje 28 klimatskih pionira, imenovanih uoči Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, COP28. 02:00    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...