OSNOVNI SUD U BANJALUCI: Davoru Dragičeviću Republika Srpska zbog diskriminacije dužna isplatiti 5.000 KM odštete

U obrazloženju presude sudija Miloš Čizmović se, između ostalog, pozvao i na tekst Detektora, "Diskriminacija i targetiranje banjalučkih aktivista ostali nekažnjeni" koji je objavljen u junu 2021. godine.

  • Vijesti

  • 17. Avg. 2023  

  • 0

Osnovni sud u Banjoj Luci donio je prvostepenu presudu u korist Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, koji je tužio Republiku Srpsku zbog diskriminacije te naredio da mu se isplati odštetni zahtjev u visini od 5.000 konvertibilnih maraka, potvrđeno je za Detektor.

Davor Dragičević je Republiku Srpsku tužio zbog višestruke, kontinuirane i neposredne diskriminacije koja je učinjena neposredno putem Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a. On je odštetnim zahtjevom tražio nadoknadu u iznosu od 3.000 maraka, ali i sudsku odluku kojom će policiji biti zabranjena daljnja diskriminacija.

Osnovni sud u Banjoj Luci je presudom u koju je Detektor imao uvid, obavezao tuženu RS da Dragičeviću po osnovu naknade nematerijalne štete isplati 5.000 maraka.

- Analizom dokaza sud je utvrdio da je tužilac učinio vjerovatnim da je tužena prema njemu izvršila diskriminaciju. Sud je utvrdio da tužena nije dokazala da nije došlo do diskriminacije, a na njoj je, shodno citiranoj odredbi zakona, bio teret dokazivanja navedene činjenice - piše između ostalog u presudi Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Sud u presudi navodi i da je iz iskaza tužioca i saslušanih svjedoka utvrđeno da su u saglasnosti sa izvedenim materijalnim dokazima i videomaterijalima, odnosno da je tužilac "učinio vjerovatnim" da tužena putem pripadnika MUP-a vrši neposrednu diskriminaciju prema tužiocu, tako što ga stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na ostale građane ograničavajući mu pravo pristupa javnim prostorima.

- Ovo je istorijska presuda kako za mene tako i za grupu "Pravda za Davida’" ali i za sve građane Bosne i Hercegovine i da se jednom kaže dosta je ali i da posluži, nadam se, presuda i kao pravni lijek. Da se jasno kaže da se ne mogu pripadnici MUP-a na ovakav način ophoditi ni prema jednom građaninu - rekao je Dragičević za Detektor.

U obrazloženju presude sudija Miloš Čizmović se, između ostalog, pozvao i na tekst Detektora, "Diskriminacija i targetiranje banjalučkih aktivista ostali nekažnjeni" koji je objavljen u junu 2021. godine.

Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Ranije su pravosnažno presudu po tužbi zbog diskriminacije protiv Republike Srpske dobile aktivistkinje "Pravde za Davida" Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ.

Vrhovni sud Republike Srpske je u decembru 2022. odbio, kao neosnovan, zahtjev Pravobranilaštva RS-a za revizijom te presude. Presuda još nije provedena.

Republiku Srpsku su zbog diskriminacije tužili i majka Davida Dragičevića Suzana Radanović i aktivista "Pravde za Davida" Ozren Perduv. Ti procesi su u toku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...