REAKCIJA ZASTUPNICE BIŠČEVIĆ TOKIĆ: "Zlostavljanje djece u Pazariću se nastavlja, a direktor vrijeđa novinare"

"Najmanje što bi uprava Zavoda trebala uraditi nakon ovog slučaja jeste podnošenje ostavki..."

  • Politika

  • 17. Avg. 2023  17. Avg. 2023

  • 1

Nakon objavljenog snimka zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić, koji je potresao region, oglasila se i Jasmina Bišćević Tokić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Zastupnica navodi kako je "novi snimak fizičkog nasilja nad štićenicima JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić ponovo u fokus vratio pitanje tretmana štićenika u ovoj ustanovi, odgovornosti uprave, ali i licemjernosti onih koji su prije samo nekoliko godina opravdano tražili smjene, a danas šute jer štite svoje stranačke i koalicione partnere". 

"Svjedočenje uposlenika Zavoda koji tvrdi da su o nasilju informisali upravu, pa i direktora Samira Suljagića, pokazuje da su nadležni znali za ovaj problem, ali da su ga ignorisali. Naročito je skandalozna tvrdnja da je direktor sugerisao uposlenicima da "ne udaraju djecu kanisterima". Kao zastupnica u Skupštini KS u prošlom mandatu uputila sam pitanje ministrici za rad i socijalnu politiku Ivani Prvulović da li je neko od radnika KJU "Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba" u proteklom periodu uhapšen i pritvoren i iz kojih razloga. V. D. direktor mi je odgovorio da je uhapšen jedan radnik, 22. marta 2021. godine, koji je počinio krivično djelo iz člana 204. KZ FBiH, te je pušten nakon 24 sata. Šta je ministrica i Vlada KS tada poduzela o ovom slučaju? Ništa. Do kada ćemo šutjeti ", upitala je Bišćević Tokić. 

Dodala je "da ovaj snimak nije nastao i da nije prezentiran javnosti, problem nasilja nad štićenicima Zavoda bi se nastavio".

"Treba apelirati na uposlenike Zavoda i sve druge potencijalne zviždače u ovoj ili nekoj drugoj instituciji koji žele dokumentovati bilo kakve neregularnosti i informisati javnost o njima kako bi se te neregularnosti prevenirale, zaustavile i ispravile da slobodno prijave nadležnim. Jednako skandalozan je i bahati i ponižavajući direktora Suljagića prema novinarki i mediju koji je objavio snimak i koji je u skladu sa zakonima i novinarskim praksama zatražio relevantne informacije vezane za ovaj slučaj. Najmanje što bi uprava Zavoda trebala uraditi nakon ovog slučaja jeste podnošenje ostavki. Ukoliko to ne urade, pozivam Vladu FBiH da hitno smijeni upravu. Ako je prošla uprava opravdano smijenjena nakon objavljenih snimaka i ako su bivši direktori krivično odgovarali zbog propusta u radu, stranačka pripadnost aktuelne uprave ne bi smjela biti prepreka za sličan epilog i ovog slučaja", navela je Bišćević Tokić.

Federalna zastupnica je pozvala rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da organizuje tematsku sjednicu na kojoj će se razmatrati stanje u centrima za pružanje socijalne skrbi, te na kojoj ćemo utvrditi mehanizme prevencije ovakvih slučajeva i unapređenja stanja u ustanovama".

"Tražim od Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva pravde i uprave KS da i ovaj put, kao što su to radili 2019. godine, u kontinuitetu šalju urgencije prema Kantonalnom tužilaštvu, sve do utvrđivanja eventualno odgovornih za stanje u ovoj ustanovi. Ne želim vjerovati da će stranačka pripadnost aktuelnog direktora i resornog ministra spriječiti Vladu i Ministarstvo da djeluju na isti način. Dosadašnji izostanak bilo kakve reakcije predstavnika vladajućih stranaka, istih onih koji su prije četiri godine opravdano tražili smjene uprave Zavoda i resornog ministra, pokazuje da su njihove namjere bile isključivo političke , sebične prirode i da nemaju ni najmanji stepen empatije prema štićenicima Zavoda", zaključila je Jasmina Bišćević Tokić.

ZLOSTAVLJANJE DJECE U PAZARIĆU SE NASTAVLJA, DIREKTOR VRIJEĐA NOVINARE Novi snimak fizičkog nasilja nad štićenicima JU...

Objavljuje Jasmina Biscevic TokicČetvrtak, 17. kolovoza 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...