MALO KO JE IZBJEGAO SIMPTOME: Veliki dalmatinski otok zahvatila epidemija, zaraženi i gosti u hotelima

Kako su nam javili iz Hitne pomoći u Blatu, samo je jedna osoba imala jače simptome te je već sutradan bila puno bolje

  • Regija

  • 18. Avg. 2023  18. Avg. 2023

  • 0

Nakon što se redakciji Slobodne Dalmacije obratio turist iz BiH, koji je s obitelji gost hotela "Adria" u Veloj Luci, koji tvrdi da se zajedno sa svojom suprugom i djetetom otrovao hranom u tom objektu te da je slična sudbina zadesila još neke goste istog smještajnog objekta, Slobodna Dalmacija je kontaktirala Denija Surjana, direktora hotela.

- Nakon dojave odmah smo se javili ispostavi sanitarne inspekcije u Korčuli, kao i Epidemiološkoj službi. Uzeli su uzorak stolice nekoliko djelatnika i gostiju te briseve s površina, utvrdili su da se kod naših klijenata ne radi o trovanju hranom, već o želučano-crijevnoj virozi.

Kako su nam javili iz Hitne pomoći u Blatu, samo je jedna osoba imala jače simptome te je već sutradan bila puno bolje, s obitelji je krenula na put. Iako je slučajeva bilo i u drugim objektima, odlučili smo parovima iz BIH koji su se žalili na navodno trovanje hranom refundirati novac - kaže Surjan.

Hotelski direktor ističe da su pacijenti zatražili liječničku pomoć na Hitnoj u Blatu, a ne u Domu zdravlja "Ante Franulović" u Veloj Luci. Iako turist iz BiH navodi da se hranom otrovalo više osoba, medicinarima u Blatu javila se samo jedna osoba te još dvije koje su boravile u drugim objektima, kako tvrdi Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

- Iz hotela "Adria" samo jedna osoba zatražila je medicinsku pomoć u našoj ustanovi radi tegoba vezanih uz moguće trovanje hranom. Iz drugog hotela pomoć su zatražile još dvije osobe. Naš ordinirajući medicinski tim o svemu je izvijestio dežurnog epidemiologa - naglašava Lulić za Slobodnu Dalmaciju.

Kako doznajemo u razgovoru mještanima Vele Luke, posljednjih se nekoliko dana veliki broj stanovnika i turista zarazilo želučano-crijevnom virozom, a isti je slučaj i u Korčuli. Takva situacija, kažu medicinari, ne predstavlja nisu ništa neobično tijekom srpnja i kolovoza, ponekad je intenzitet simptoma i zaraze manji, a ponekad veći, kao što je slučaj ove godine kad je viroza često popraćena i visokom temperaturom.

Iako su samo tri osobe s jačim simptomima završile na Hitnoj, mnogi su se Velolučani i turisti posljednjih dana žalili na slične tegobe i to iz različitih hotela i drugih smještajnih jedinica. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić siguran je da se ne radi o nikakvom trovanju hranom, već o običnoj ljetnoj virozi.

- Na izvid je izašla sanitarna inspekcija i epidemiolozi, uzeli smo uzorke i zaključili da se radi o ljetnoj virozi. Tri su osobe zatražile liječničku pomoć, ostali zbog blagih simptoma nisu ni posjetili liječnika, a radi se o osobama koje su vezane za različite smještajne jedinice, ne samo za jedan hotel.

Virusi se mogu širiti hranom, ali primarno se šire s čovjeka na čovjeka pogotovo ljeti kad je puno više kontakata, recimo među djecom na plaži. Ovakve se viroze javljaju svakog ljeta, ovog je nešto malo jačeg intenziteta budući da zapravo nismo ni imali ljetnu virozu u vrijeme pandemije koronavirusa jer su se svi pridržavali higijenskih mjera - dodaje dr. Lakić.

Njegove riječi potvrdili su i farmaceuti u ljekarnama diljem otoka gdje je zadnjih desetak dana povećana prodaja rehidracijskih otopina i probiotika kao i lijekova za snižavanje temperature.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...