TRGOVCI DROGOM: Turska odbila da izruči pripadnika Škaljarskog klana i državljanina Bosne i Hercegovine

Belgija je podnijela zahtjev Turskoj za izručenje Al Murde i Sinanaja koje je tražila preko Interpola i za njima raspisala crvene potjernice.

  • Evropa

  • 18. Avg. 2023  

  • 0

Državljanin BiH Sani al Murda, jedan od pripadnika crnogorskog "škaljarskog klana", koji se uz Fljamura Sinanaja iz Albanije tereti za šverc 3,2 tone kokaina zaplijenjenog u belgijskoj luci Antverpen, nije izručen Belgiji uprkos zahtjevu koji je ta zemlja uputila Turskoj jer je, u međuvremenu, postao i turski državljanin, prenosi Tanjug.

"Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani al Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj", objavio je belgijski Standard, a prenosi "BirGun".

Belgija je podnijela zahtjev Turskoj za izručenje Al Murde i Sinanaja koje je tražila preko Interpola i za njima raspisala crvene potjernice.

"Međutim, u odgovoru Turske je navedeno da su Al Murda i Sinanaj turski državljani i da neće biti izručeni", objavio je portal iz Istanbula, prenijela je RTCG.

Navodi se da je Al Murda važan za isporuku kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i da je jedan od vodećih članova kriminalne organizacije "škaljari" iz Crne Gore.

Vođa "škaljaraca" Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine u Istanbulu. Vođe "kavačke" bande, koje su optužene za njegovo ubistvo u Turskoj, takođe su uhapšeni u Istanbulu, piše portal.

Pojedini turski mediji prenose da slučaj Al Murde pokazuje da se Turska pretvara u utočište za svjetske kriminalce, posebno nakon što je olakšala uslove za sticanje državljanstva.

"Na taj način, čak i ako budu uhvaćeni u Turskoj, međunarodni kriminalci se ne izručuju zemlji u kojoj će im se suditi", javio je istanbulski "BirGun", prenosi Tanjug.

Kako se navodi, šefovi mafije, umjesto da idu u Dubai, postepeno prelaze u Tursku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...