"SUTRA U 12 SATI ISPRED SUDA I TUŽILAŠTVA BiH": Semir Efendić poziva na proteste protiv nepravednog progona branitelja Bosne i Hercegovine

Protesti se organizuju protiv nepravednog progona branitelja Bosne i Hercegovine, pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, kojima se želi relativizirati prošlost i provesti historijski revizionizam

  • Vijesti

  • 20. Avg. 2023  

  • 5

Fondacija Istina za Goražde organizuje proteste u ponedjeljak od 12 do 13 sati ispred Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Protesti se organizuju protiv nepravednog progona branitelja Bosne i Hercegovine, pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, kojima se želi relativizirati prošlost i provesti historijski revizionizam, odnosno negirati prošlost i činjenice utvrđene i presuđene u dva suda Ujedinjenih nacija u Hagu.

alt

Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad pridružio se organizatorima te pozvao sve patriote da se pridruže ovom skupu.

"Progonom naših branitelja pokušavaju se nqmetnuti laži kojima se štiti agresor. Istovremeno, ne procesuiraju se zločinci koji su Sarajevo, Goražde, Žepu, Tuzlu i Bihać držali u okruženju i ubijali civile iako su to bile zaštićene zone Ujedinjenih nacija. Cilj protesta je borba za istinu i pravdu! Posljednji slučaj, koji je prelio kap, je podizanje optužnice protiv 13 pripadnika Armije RBiH koji su branili Podrinje i Goražde, a koji su optuženi za najteža djela čak i genocid nad Srbima! To je nastavak sistemskog progona najboljih sinova jedine nam Domovine", kazao je Efendić.

Dodaje kako ovim putem, poziva sve koji su u mogućnosti, da svojim prisustvom daju podršku skupu sa kojeg će se poslati jasne poruke i ozbiljni zahtjevi na sve relevantne domaće i međunarodne adrese, a čiji cilj će prije svega biti insistiranje na dosljednom provođenju Strategije za procesuiranje ratnih zločina (posebno Aneksa B), kako bi se zaustavio smišljeni poduhvat izmjene karaktera rata, izjednačavanje žrtve i agresora te ponižavanje branitelja Bosne i Hercegovine.

"Kao i zahtjev da se formira međunarodna komisija koja će istražiti dešavanja u Podrinju, kao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, odnosno nastaviti rad Haškog tribunala koji Tužilaštvo BiH želi da izbriše. Sa protesta u Sarajevu uputit ćemo pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija obavještavajući ga o nepoštivanju rezolucije UN-a kojom je pokrenuto osnivanje Suda i Tužilaštva BiH, nepoštivanju haškog naslijeđa, kao i o tome da Tužilaštvo BiH progoni branitelje iz zaštićenih zona dok ne procesuira one koji su te zone držali u okruženju i svakodnevno ubijali civile i djecu. Masovni odziv je važan kako bi poruke koje ćemo poslati bile jače i glasnije. Zbog toga očekujemo vaš dolazak, kao i da pozovete što je više moguće ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu i kojima je stalo do odbrane istine i pravde", poručio je Efendić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...