DENNIS GRATZ PORUČIO: "Ne smijemo dopustiti da kriminalci budu uzor našoj djeci" (VIDEO)

Muškarac u Živinicama ubio ženu pa izvršio samoubistvo. U Pazariću novo zlostavljanje štićenika. Traže se ostavke i smjene odgovornih

  • Politika

  • 21. Avg. 2023  

  • 0

Javnost u Bosni i Hercegovini još se nije oporavila od trostrukog ubistva u Gradačcu, sinoć novo ubistvo i samoubistvo.

Muškarac u Živinicama ubio ženu pa izvršio samoubistvo. U Pazariću novo zlostavljanje štićenika. Traže se ostavke i smjene odgovornih. A u međuvremenu parlament na odmoru.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta Dennis Gratz u izjavi za televiziju Hayat kaže kako je sistem zakazao, ali da smo i mi kao društvo zakazali.

"Mi nismo u stanju da zaštitimo one kojima treba zaštita, i koji su je tražili. Svi trebamo razmisliti i odgovoriti koliko smo doprijeneli ovoj situaciji. Možemo učiniti mnogo toga da poboljšamo zakone, da poštujemo sankcije… sve su to solucije koje su realne. Mi se trebamo pitati kako neko može ubiti nekoga i snimiti to na društvenim mrežema? Kako se odnosimo prema ženskom spolu, djeci? Žene su u ovom društvu posebno ugrožene", kazao je Gratz.

Poslije svih zločina koji su se desili nad ženama, od nasilja do ubistva, mnoge građanke ali i građani izlaze na ulice te traže od države da zaštiti one kojima je to potrebno. Gratz kaže kako se on osjeća pozvano da ode na svaki protest, te da svojim prisustvom podrži.

"Mene ne interesuje ko organizuje proteste, mi moramo osuditi svojim prisustvom jedan fenomen, imamo svirepost svakodnevnice i djecu navikavamo na to. Sve manje se bavimo potrebama najosjetljivijeg dijela našeg društva. Ne smijemo dopustiti da huligani i kriminalci budu uzor našoj djeci. Morat ćemo reagovati, a politika posebno. Postarat cu se, a 2014 i 2018. sam najavio zakonska rješavanja pooštravanja Krivičnog zakona. On je sada perblag. Generalizacija je pogrešna, a i naša tradicija je ostala na cjedilu. Mi smo prije ko kap na dlanu naše žene majke držali. Problem je što smo mi zaboravili ko smo mi zapravo i prepustili smo se jednoj odurnoj svakodnevnici. Izgubili smo iz vida potrebe naše djece. Sve kreće od kuće", rekao je Gratz.

U međuvremenu su se pojavili i novi snimci zlostavljanja štićenika u Zavodu Pazarić. Uposlenica je dobila otkaz, a Gratz je mišljenja kako to nije dovoljno.

"Prije svega mislim da se desi tako nešto da procuri i mi dobijemo te strašne informacije. Ali mi znamo od ranije da nije njima ugodan život. Ovdje je zakazala organizacija, rukovodstvo ali i komunikacija sa javnošću. Slušao sam izjave direktora i to nije primjereno. Sve svaliti na tu osobu, to je kratkoročno rješenje. U politici kada oduzmemo emocije pogledamo i shvatimo koliko se novca izdvaja. Zašto ne povećamo broj uposlenika? Zašto se zaista ne posvetimo tome sistemski. Trenutna vlast dolazi iz Trojke i oni se ne bave stvarnim problemima ljudi, nego se gleda gdje će se šta ugrabiti i ko će postati direktor", kazao je Gratz.

Parlamentarci su na godišnjem do septembra. Ističe kako nije zadovoljan dosadašnjim radom Federalnog Parlamenta.

"Nema rada. Po meni bi trebalo da premijer sazove vladu i da zakaže vandrednu sjednicu. Već ono u Jablanici što se dogodilo je bilo sramno. Imamo vrlo blage kazne, silovanje nam je naprimjer smiješno sankcionisano. Parliament ne radi ništa, opet to naglašavam. Bavi se ispunjavanjem želja HDZ-u", rekao je, te dodao: "Stranke trojke nisu trazile ništa, osim svoje funkcije. Čak su razvodnili Evroaltanske integracije, dok svakodnevno čujemo HDZ hoće promjenu izbornog zakona… oni tačno znaju šta hoće, dok pitate pojedince iz Trojke oni ne znaju gdje su došli. Sazivaju se po kafana u Konjicu i misle da će im to ljudi oprostiti. Jedva čekam izbore, jer je ovo najteži politički period u postojanju BiH. Imamo takvu vlast koju naši građani nisu zaslužili", kazao je Gratz.

Što se tiče imenovanja Vukoje, i da li će biti podrške parlamentarne većine Gratz se nada da će imati ono što Ustav propisuje, a to je da oni biraju zastupnički dom.

"Sama riječ pretpostavlja izbor, što znači da mora biti dva ili više kandidata. To bodovanje niko ne razumije. Vukoja je dobio više bodova bez dana radnog iskustva od nekoga ko ima 1000 dana i 500 presuda. Nisu bitna imena nego je bitno da mi zaustavimo iznutra napade na BiH", kazao je Gratz.

Za sutra je u Lukavici najavljen sastanak Trojke s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se, uoči sastanka, pravdao javnosti zbog novih razgovora s Dodikom. Kako je već ranije spomenu Konjic, Gratz kaže kako nije problem grad nego kafana.

"Također je problem je što mi ne znamo teme sastanka. Osim što su najavili Čović i Dodik, a oni traže eskalaciju, da međunarodna zajednica nastupi kao njihov advokat i kao da spušta tenzije. Oni će kao spusti tenzije i prestati sa narativom koji je uvrjedljiv, pa se onda ‘kao’ jave iz ringišpila Trojke i pokušavaju unaprijed da se opravdaju za nemanje nikakve strategije. Ja ne znam šta oni hoće od države u ovom trenutku, osim što hoće da ih voli međunarodna zajednica", kazao je Gratz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...