ELMEDIN KONAKOVIĆ O DANAŠNJEM RADU VIJEĆA MINISTARA: "Usvojen je jedan zakon, a za druga dva se moramo konsultovati"

Poručio je kako ne sumnja u dobre namjere i dogovor među kolegama.

  • Politika

  • 23. Avg. 2023  23. Avg. 2023

  • 10

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Vijeća ministara te je govorio o zakonima koji su usvojeni i prošli proceduru na sjednici, prenosi Klix.ba.

Kako je pojasnio ministar, od tri zakona koja su bila na stolu, ministri su usvojili jedan.

"Vrlo produktivna sjednica. Od najavljenih izmjena usvojen je Zakon o strancima oko kojeg nismo imali rasprava. O Zakonu o tržištu vina i Zakonu o sudovima imamo dodatne konsultacije, ne čine mi se zahtijevne. Vidjeli smo u jednom članu problem koji se odnosi na vjerske simbole. Mogao bi značiti da sutkinje islamske vjeroispovijesti, koje su pokrivene, u nekom spornom tumačenju ne bi mogle biti sutkinje ili obnašati pravosudne funkcije. Dogovor je da te neke stvari koje treba usaglasiti usvojimo do petka ujutro kako bi po dogovoru u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma svi dokumenti bili usvojeni i bili spremni na potvrdu u Domu naroda", rekao je Konaković.

Poručio je kako ne sumnja u dobre namjere i dogovor među kolegama.

"Ne sumnjam u dobre namjere kolega. Stavili smo potpise. Potvrdili da su politike dogovora donijele ozbiljan iskorak na evropskom putu, ali i benefite koji slijede. Kod Zakona o tržištu vina postoji jedan tehnički problem. Način i datuma stupanja na snagu novog zakona i prestanak važenja trenutnog zakona, uz neke entitetske propise koji regulišu ovu oblast. Imali smo sugestije iz Ureda za zakonodavstvo. Mislim da bismo se tu trebali dogovoriti vrlo brzo oko konačnog teksta", poručio je šef bh. diplomatije.

Osvrnuo se i na Zakon o VSTV-u kao i na Zakon o sudovima.

"Vidio sam puno političkih reakcija i od onih koji su to trebali urediti, ali nisu duži niz godina. Zakon o VSTV-u jeste bio problematičan i zato smo sretni jer smo napravili dogovor da se dodatnim amandmanima normira. Ne pada mi na pamet da kažem da je savršen, ali je dovoljno dobar i znači napredak na EU putu. To je jedna stvar od 14 prioriteta Evropske komisije", ističe Konaković.

Na kraju, Konaković se osvrnuo i na napade na povratnike u RS-u koji su sve učestaliji.

"Mi smo vlast. Nisam za to da reagujemo izlascima na ulice ili Facebook statusa o nekim temama za koje snosimo odgovornost. U slučaju imama iz Prijedora, sa kolegom Nešićem sam reagovao isti dan. U slučaju napada na uposlenika Memorijalnog centra u Srebrenici, direktno sam pričao s tim čovjekom i ponudio svaki vid pomoći. Na sve probleme koje imaju povratnici moram se izraziti pohvalno o ministrima Hurtiću i Dizdaru koji su bili na licu mjesta i razgovarali sa ljudma koji su u problemu. Očekujemo reakcije MUP-a RS-a, kazne za počinioce i ozbiljnost vlasti u RS-u", naglasio je Konaković.

Između ostalog, rekao je i kako će uskoro razgovarati i o temi Ustavnog suda BiH.

"Tema Ustavnog suda je jedna od najvažnijih. Ne gledamo isto na rješenja, ali se oko toga mora dogovarati. Nadam se da ćemo brzo imati tekst tog zakona. Vidim rješenje svih problema ovako kako mi idemo. Bez velikih svađa, tuča, napuštanja sastanaka, blokada. Otklanjamo jedan po jedan problem, usvajamo zakone, vraćamo povjerenje u procese u BiH", zaključio je Elmedin Konaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...