ĆAMIL DURAKOVIĆ KRITIKOVAO NIHADA UKA ZBOG PREMALO SREDSTAVA UDRUŽENJIMA ZA ODRŽIVI POVRATAK U RS-u: "Pa koga vi zaj**avate?"

Izrazio je nezadovoljstvo time što su najveća sredstva za održivi povratak dobila udruženja sa sjedištem u Sarajevu, dok su ona u entitetu RS zanemarena. Zatim je naveo da mu premijer UK danima nije odgovarao na poruke te je odlučio da mu se obrati na ovaj način.

  • Društvo

  • 24. Avg. 2023  24. Avg. 2023

  • 5

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković obratio se premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku nakon što je objavljena preliminarna lista udruženja kojima su odobrena sredstva za pomoć održivom povratku.

Izrazio je nezadovoljstvo time što su najveća sredstva za održivi povratak dobila udruženja sa sjedištem u Sarajevu, dok su ona u entitetu RS zanemarena. Zatim je naveo da mu premijer UK danima nije odgovarao na poruke te je odlučio da mu se obrati na ovaj način."Naime, Vlada KS je prije nekoliko godina unazad, tada na čelu sa premijerom Edinom Fortom, uradila jednu pravu stvar. Napravili su Fond za pomoć održivom povratku. Taj Fond je na neki način radio, premijer je posredstvom komisije dodjeljivao sredstva određenim udruženjima", rekao je Duraković.

Dodao je da se danas potresao kada je video listu nevladinih udruženja koja su dobila sredstva, kao i o kojim je iznosima riječ.

Premijeru KS je, navodi, poslao poruku 8. augusta kako bi iskomunicirao aktivnosti poput posjeta određenim kantonalnim i federalnim ministrima, na šta nije dobio odgovor.

"Teško je kada za predsjednika imate Dodika bilo šta završiti što se odnosi na povratnike, pa se oslonimo na naše u Sarajevu, Tuzli i u drugim mjestima u FBiH. Moj bivši prijatelj premijer se nije udostojio javiti, pa se javljam ja njemu danas", navodi Duraković.

Rekao je i da je danas poslao poruku Uku u kojoj je poslao link odluke Vlade KS koja je objavljena na web stranici, a koju on potpisuje.

"Napisao sam mu: ‘Pošto mi se ne javljaš ovako, nadam se da ćeš odgovoriti na javno saopćenje koje ću ubrzo poslati. Ja imam mandat i obavezu, mene su birali većinom povratnici. Napisao sam mu danas poruku, poslao link ove odluke i rekao da je to sramota i doslovce, narodski rečeno, napisao sam: 'Pa koga vi zajeXavate', evo ponovo te ja pitam koga vi zajeXavate”, kaže Duraković.

Na današnju poruku mu je stigao Ukov odgovor.

"Premijer mi nakon 16 dana kaže, moj nadobudni premijer: 'Sramota kako se obraćate i pišete, možda je praksa ovakvog obraćanja i načina dodjela kakvog insinuirate bila u SDA'. Čovjek mene veže sa SDA, a ne zna da sam nezavisni politički aktivista", objašnjava Duraković.

Kaže i da mu je Uk rekao da vjeruje da Komisija koja je radila ocjenjivanje nije imala političkih pritisaka.

Zatim je pročitao preliminarnu lista dobitnika sredstava po javnom pozivu za finasiranje/sufinansiranje projekata, programa i aktivnosti neprofitnih organizacija i drugih pravnih lica usmjerenih ka poboljšanju kvalitete života građana sa područja Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice, Zvornika, Višegrada i Rogatice.

"Kaže se da je predalo 29 udruženja, samo je 10 dobilo sredstva, a ostali koji uglavnom egzistiraju na području entiteta RS nisu. Od tih 10 tri ću da istaknem, dobili su najviše sredstava, a riječ je o Uruženju 'Obraduj nekoga' sa sjedištem u Sarajevu, tražilo je 21.600 KM, dobilo 21.600 KM, Udruženje dramskih glumaca 'Mundo mondo' tražilo je 17.304 KM, dobilo 17.000 KM i 'Dobro.ba' Sarajevo tražilo 33.750 KM, dobilo 31.420 KM. A zatim, Organizacija RVI iz Zvornika je tražila 36.000 KM, a dobili 4.000 KM, ono crkavica za sirotinju. Međunarodni forum solidarnosti tražili 11.260 KM, dobili 3.000 KM crkavice jer im sjedište nije u Sarajevu”, kaže ogorčeni Duraković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...