REAKCIJA BIVŠEG DIREKTORA AUTOCESTA FBiH NA KONAKOVIĆEVE NAVODE: "Pokušaj ubiranja jeftinih političkih poena"

"Konaković je već ranije davao slične izjave u vezi kupovine glasova..."

  • Mini market

  • 25. Avg. 2023  25. Avg. 2023

  • 8

Bivši direktor preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (AC FBiH) Elmedin Voloder je komentarisao navode o velikim nezakonitostima u ovom preduzeću.

Njegova reakcija je uslijedila nakon što ga je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković ranije danas optužio da je otuđio novac iz tog preduzeća i da se tim otuđenim novcem pokušavali kupiti delegati iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi se Trojka (SDP, NiP, NS) spriječila u nastojanju da formira vlast.

Osim toga, Konaković je govorio o navodno sumnjivim radnjama u izgradnji autoputa koje su za posljedicu imale višemilionsku štetu. Voloder je poručio da je riječ o neistini.

"Konaković je već ranije davao slične izjave u vezi kupovine glasova, pa se ispostavilo da je sve bila laž. Sada se izjave odnose na navodni kriminal u AC FBiH dok sam ja bio direktor (od 2021. do 2023.), iako je ugovor potpisan 2019. Kao do sada kada Konaković iznosi lažne optužbe na moj račun, u potpunosti odbacujem svaku njegovu riječ koju je izgovorio", izjavio je.

Doveo je u pitanje Konakovićevu mogućnost da problematizira izgradnju autoputa.

"Pitam se i pitam ga, pitam čitatelje, kako vjerovati nekome ko je ministar vanjskih poslova, a profesor je tjelesnog odgoja te kako ima hrabrosti i pravo da govori o inžinjerskoj struci koja predstavlja vrlo složene i stručne vještine, znanje i operacije, oblast građevine, geodezije, geologije, geomehanike te vrlo dobro poznavanje važećih propisa, standarda, zakona i FIDIC ugovora koji se primjenjuju u izdradnji Koridora 5C", naveo je.

Za njega je indikativno to što na današnju konferenciju za novinare, na kojoj se Konaković obratio nije pozvan niko iz AC FBiH ili Ministarstva za promet i komunikacije FBiH. Ukazao je da su oni, kako je naglasio, odgovorni i ovlašteni da daju zvanične informacije o onome što je govorio Konaković, prenosi Klix.

"Ugovor za dionicu Vranduk - Ponirak je potpisan 2019. i trebao je biti okončan do 2021. Zbog niza propusta, ranije napravljenih u postupku izbora izvođača radova, izrade projekata i implementacije, taj ugovor još nije okončan", istakao je.

Smatra da je Konakoviću data dokumentacija koju ne razumije te da je to posljedica objave neistina.

"Izvršni direktor za pravne poslove u AC FBiH je postavljen kao kadar NiP-a, koji sada ima pristup svim informacijama u vezi poslovanja AC FBiH. Navedena osoba je radila kao inkasant na naplati cestarine. U međuvremenu je završila zvanje ekonomist na privatnom, večernjem fakultetu i sada je v.d. ID za pravne i kadrovske poslove. Takva osoba, s nikakvim znanjem iz oblasti građenja, dala je Konakoviću dio dokumentacije koju ne razumije i ne zna šta je gledao te je kao rezultat takvog neznanja vrlo ružno, bahato, primitivno i neprimjereno iznio niz netačnih informacija na račun mene i ranije uprave", tvrdi.

Voloder smatra da Konaković nastoji prikupiti, kako je saopćio, jeftine političke poene.

"Po meni je sve ovo rezultat njegove mržnje koju ispoljava, a posebno prema ljudima iz SDA, te kao rezultat njegovog neznanja o poslovima koje treba obavljati kao ministar. Ovo predstavlja pokušaj ubiranja jeftinih političkih poena. No, kako naš narod kaže - u laži su kratke noge, tako da će se kao rezultat svih ovih izmišljenih i lažnih optužbi sve vratiti njemu kao čovjeku, direktno. Protiv njega je već podnesena prijava sudu za ranije istupe, pa će i ovaj put biti isti slučaj", najavio je.

Ukazao je da postoje oni koji su nadležni da ispituju ugovore AC FBiH, a ne da to rade političari.

"Važno za sve što je Konaković naveo jeste da umjesto njega postoje ovlašteni organi koji već duže vrijeme ispituju sve ugovore u AC FBiH i koji su mjerodavni da donose obavezujuće odluke, a ne da to rade političari koji nisu kompetentni, pogotovo o stručnim stvarima i poslovima kao sto je izgradnja infrastrukturnih objekata", naveo je.

Kaže da su Konakovićeve optužbe isključivo političke prirode.

"S moje strane postoji sumnja da vladajuća Trojka pokušava 'oprati obraz' zbog predaje najvećeg državnog preduzeća u ruke HDZ-a. Interes Hrvatske nije izgradnja Koridora 5C, dinamikom koja se postigla u prethodnom periodu, iako on predstavlja razvojni projekat i od vitalnog je značaja za privredu i građane FBiH", izjavio je Voloder.

Dodatno je obrazložio zašto smatra da je riječ o političkim optužbama.

 "Siguran sam da postoje opstrukcije i da će doći do značajnog usporenja izgradnje Koridora 5C, jer se ne želi riješiti dug prema AC FBiH od strane Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) koji sada premašuje iznos od 200.000 KM od 2017.(HDZ i SNSD), a direktono utječe na poslovanje AC FBiH", naveo je.

Konakoviću je poručio da "nikakve laži i izmišljene priče neće moći opravdati postupke Trojke".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...