BRITANSKA PARLAMENTARKA ALICIA KEARNS: "Presuda Evropskog suda za ljudska prava treba biti podsticaj za značajne demokratske promjene u BiH"

Presuda stoga implicira da su tokom izbora u BiH samo bosanska država i državljanstvo relevantne kategorije za predstavljanje.

  • Vijesti

  • 29. Avg. 2023  

  • 3

"Značajna presuda Evropskog suda za ljudska prava danas, jer je utvrđeno da etno-teritorijalni sistem glasanja u Bosni i Hercegovini krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Ovo ima značajne posljedice za dejtonski ustav BiH, ocijenila je Alicia Kearns, predsjednica Sveparlamentarnog odbora za vanjske poslove Velike Britanije.

alt

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH

Ona je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) komentirala današnju odluku Suda u Strazburu.

Pojasnila je da "u osnovi, Sud smatra da postojeći ustavni sistem BiH krši pravo na slobodne i demokratske izbore i da je diskriminatorski u pridavanju većeg značaja etničkoj pripadnosti, a ne državljanstvu".

"Dugo sam tvrdila da je potrebno odmaknuti se od etno-politike.

Ovo zadaje težak udarac postojećem sistemu BiH, koji zadržava privilegije za "konstitutivne narode" te zemlje (Bošnjake, Hrvate, Srbe).

Nacionalne manjine i građani moraju imati isti položaj kao pripadnici konstitutivnih naroda, što trenutno nemaju.

Presuda također ima ozbiljne posljedice po sastav bosanskohercegovačkog Predsjedništva i izbore za Dom naroda, gdje su izborni sistemi ukorijenjeni u balansiranju uticaja konstitutivnih naroda, etničke kvote i ograničenja istinske slobode glasa.

Trenutni sistem generira podjele dozvoljavajući biračima sa prebivalištem u Republici Srpskoj da učestvuju u izboru srpskih članova Doma naroda i Predsjedništva, dok samo birači sa prebivalištem u Federaciji mogu učestvovati u izboru bošnjačkih i hrvatskih članova.

Presuda stoga implicira da su tokom izbora u BiH samo bosanska država i državljanstvo relevantne kategorije za predstavljanje.

BiH se mora odmaknuti od izbornog sistema zasnovanog na etničkoj pripadnosti, na sistem zasnovan na državljanstvu.

Ako Bosna i Hercegovina želi napredovati putem pristupanja EU – upravo je jučer je Charles Michel (predsjednik Evropskog vijeća op.p.) najavio veliki pritisak na proširenje EU do 2030. godine. To znači i da je  izborna reforma neophodna.

Presuda Evropskog suda trebala bi, nadamo se, dati poticaj za značajne demokratske promjene", napisala je Kearns.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...