POVRATNICI TRAŽE ŽAŠTITU, OMEROVIĆ I TAHIROVIĆ PORUČILI: "I MUP RS-a je počeo sa napadima na Bošnjake" (VIDEO)

"U posljednje vrijeme imamo istupe, pogotovo Dodika što za posljedice ima napade na pojedince. To se desilo u Bratuncu, Srebrenici i to je ono što izaziva ovakve procese", navodi Tahirović

  • Politika

  • 30. Avg. 2023  30. Avg. 2023

  • 1

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotor Varoš, Savez logoraša u BiH, Udruženje "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje "Žene Podrinja" i Udruženje "Žena-žrtva rata" uputili su zahtjev Christianu Schmidtu od kojeg traže između ostalog zaštitu povratnika nesrpske nacionalnosti u entitetu RS.

O napadima na povratnike i njihovom stanju u kojem se nalaze, predsjednik Saveza logoraša u BiH Seid Omerović i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem govorili su za televiziju Hayat.

Tahirović je na početku istakao kako se počinioci tih djela uopšte ne kažnjavaju.

"Ta djela postaju kontinuitet na prostoru RS-a, a počinje se to dešavati i u Federaciji. Zbog bojazi da će to preplaviti BiH, uputili smo pismo Christianu Schmidtu. Zatražili smo da EUFOR zaštiti povratnike u RS-u i vidimo da čak i policija sudjeluje u nasilju nad povratnicima. Posljednji slučaj je premlaćivanje momka bošnjačke nacionalisti što je veoma zabrinjavajuće", poručio je Tahirović.

Dodaje kako se ne provode sudski procesi napada na povratnike.

"Od 1998. do 2022. godine je bilo hiljadu fizičkih napada na povratnike bez sudskog procesa. Svaki povratnik je doživio verbalni napad. Naravno, ni tu nema posljedica za počinioce. U posljednje vrijeme imamo istupe, pogotovo Dodika što za posljedice ima napade na pojedince. To se desilo u Bratuncu, Srebrenici i to je ono što izaziva ovakve procese. Ovo nije problem povratnika, nego problem BiH i međunarodne zajednice. Daytonom je BiH dio svog suverentiteta dala međunarodnoj zajednici preko OHR-a i oni moraju pomoći da BiH postane normalna zemlja preko svojih mirovnih snaga. Te snage trebaju zaštitti ljude koji su nezaštićeni", poručio je Tahirović.

Omerović navodi kako nemaju previše očekivanja da će OHR nešto uraditi.

"Nismo optimsiti da će OHR reagovati, problem je sistemskog karaktera, a radi se o ponavljanju slučajeva. Isto tako, imamo napade poslije različitih komentara Milanovića i Vučića. Kome polaže račun OHR?! Savez logoraša u BiH je bio na sastanku u OHR-u, imali smo odličan razgovor. Isto tako i sa Delegacijom EU u BiH s kojima imamo izuzetnu saradnju, ali ako od te saradnje nemaju koristi logoraši ili povratnici, onda ti razgovori nisu opravdali svoj trošak", pojasnio je Omerović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...