RS ZAKONSKI UREĐUJE FEMICID: Samo certifikovani policajci, sudije i tužioci radit će na predmetima nasilja na ženama

Također, ovim zakonom će se propisati da samo edukovani i certifikovani policajci, tužioci i sudije mogu raditi na predmetima nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

  • Vijesti

  • 31. Avg. 2023  

  • 1

U Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske, čija je izrada u toku, posebnim poglavljem uredit će se femicid kao i drugi oblici nasilja nad ženama, saopćeno je nakon današnje sjednice Vlade RS-a.

Također, ovim zakonom će se propisati da samo edukovani i certifikovani policajci, tužioci i sudije mogu raditi na predmetima nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Vlada RS-a je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o zaključcima Radne grupe za izradu Nacrta zakona o sprečavanju femicida u RS-u.

- Imajući u vidu da je femicid najekstremnija manifestacija nasilja prema ženama, da se radi o rodno zasnovanom nasilju prema ženama zbog njihovog rodnog identiteta, rodnih uloga, da je manifestacija nejednakih odnosa moći na štetu žena, Vlada i na ovaj način poručuje da RS ima nultu toleranciju prema nasilju i da će tako biti i ubuduće - saopćeno je iz Vlade RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...