PROFESOR DANIEL SERWER OBJASNIO: "Popustljivost SAD prema Beogradu se neće mijenjati bez većeg pritiska"

"Odnos Amerike prema Srbiji se svodi na politiku popuštanja. Ne mislim da će se to mijenjati dok je u Srbiji aktuelna diplomatska postava", ocijenio je Serwer.

  • Regija

  • 31. Avg. 2023  

  • 3

Amerika favorizuje Beograd. Ne mislim da će se politika popustljivosti prema zvaničnoj Srbiji mijenjati bez jačeg pritiska, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu profesor Univerziteta "John Hopkins" “ u Vašingtonu Daniel Serwer.

Nedavno je američki ambasador u Srbiji Christopher Hill rekao da ne misli da ministar odbrane Srbije Miloš Vučević pokušava da destabilizuje region porukom da će se „priznanje Kosova obiti o glavu Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji – isto kao što je Ukrajini i svima koji su Kosovo promovisali kao nezavisnu državu“.

Serwer smatra da Hill, izostankom reakcije na skandalozne izjave državnog vrha, personifikuje blagi pristup Amerike prema Srbiji.

"Odnos Amerike prema Srbiji se svodi na politiku popuštanja. Ne mislim da će se to mijenjati dok je u Srbiji aktuelna diplomatska postava", ocijenio je Serwer u razgovoru za Pobjedu.

ĆUTANJE VAŠINGTONA

On je ukazao i na to da Vašington ćuti o mnogim stvarima koje se tiču Srbije: korupciji na visokim nivoima, srpskim prijetnjama upotrebom sile, napadu na NATO trupe koji finansira Beograd, Vučićevom odbijanju da se posveti primjeni sporazuma koji je nedavno postignut u dijalogu Beograda i Prištine…

Odgovarajući na pitanje koji su razlozi za takav stav, Serwer ocjenjuje da je to prevashodno– pitanje za Hilja i specijalnog izaslanika SAD Gabriela Escobara.

"Moj utisak je da su i Hil i Eskobar uvjereni da su priveli Srbiju Zapadu uprkos ubjedljivim i jasnim dokazima koji svjedoče suprotnom. Čini se i da prioritet daju tome da Srbija dozvoli da isporuke oružja dođu do Ukrajine", kazao  je Server.

Vrh SAD i EU neće dozvoliti dramatične promjene.

,,OTVORENI BALKAN“ JE MRTVO SLOVO NA PAPIRU

Pismo koje je ovog mjeseca potpisalo skoro 60 visokih parlamentaraca Evrope i američkog Kongresa i Senata, a u kojem se traži promjena ,,meke politike“ prema Srbiji u odnosu na Kosovo, za Serwera nije dovoljno jak pritisak.

"Zvaničnici koji čine dio zakonodavne vlasti su poslali pismo. Oni žele dramatičnu promjenu u aktuelnom pristupu prema Srbiji, ali nema naznaka da će to dobiti od zvaničnika izvršnih vlasti SAD i EU", ocijenio je Serwer.

Za to će, smatra on, biti potrebno mnogo više pritiska.

Serwer smatra da je inicijativa ,,Otvoreni Balkan“, koju ambasador Hill otvoreno promoviše, mrtvo slovo na papiru.

"Ne mislim da bi to mnogo ponudilo Americi. Podrška ,,Otvorenom Balkanu“ bila je dio politike popustljivosti", ocijenio je Serwer.

On se osvrnuo i na otvoreno pismo bivšeg ministra vanjskih poslova Crne Gore i prvog crnogorskog ambasadora u Vašingtonu Miodraga Vlahovića koji je ambasadoru Hillu uputio otvoreno pismo poručujući mu da ,,Pax Americana“ na našim prostorima ne daje rezultate.

"Istina je sasvim drukčija: politika koju Vi promovišete izaziva vrlo loše posljedice. Ona destabilizuje Zapadni Balkan. Ona stvara i održava krize i sprečava da se neka otvorena pitanja i antagonizacije konačno počinju rješavati. Za primjere, sigurni smo, znate više i bolje od nas: situacije u Bosni i Hercegovini, na relaciji Srbija – Kosovo i dešavanja i trendovi u našoj Crnoj Gori. Zato je Vaša politika duboko pogrešna. Ona prijeti da sasvim kompromituje višedecenijski pozitivni i djelotvorni angažman Sjedinjenih Država na našim prostorima", naveo je Vlahović, između ostalog, u otvorenom pismu upućenom Hilu.

"Ambasador Vlahović je apsolutno u pravu", kratko je zaključio profesor Serwer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...