PRESUDA "KOVAČEVIĆ" UPALILA ALARM U HRVATSKOJ: Andrej Plenković se odmah susreo sa generalnom sekretarkom Vijeća Evrope...

Ovaj sastanak dolazi samo dva dana nakon objave presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu po apelaciji Slavena Kovačevića kojom su utvrđene diskriminatorske odredbe u Izbornom zakonu BiH.

  • Regija

  • 31. Avg. 2023  

  • 5

Hrvatski premijer Andrej Plenković obznanio je na društvenim mrežama sastanak s generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić.

Ovaj sastanak dolazi samo dva dana nakon objave presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu po apelaciji Slavena Kovačevića kojom su utvrđene diskriminatorske odredbe u Izbornom zakonu BiH.

"Susret s glavnom tajnicom Vijeća Evrope. Razgovarali smo o daljnjim aktivnostima Vijeća nakon Samita u Rejkaviku i jačanju suradnju s EU, u čemu doprinos daje i Hrvatska. Ujedinjeni smo oko zajedničkih vrijednosti i u pružanju podrške Ukrajini, koja brani slobodu i demokraciju", napisao je Plenković.

Sarajevski mediji, među njima i "Slobodna Bosna", jučer su objavili da Hrvatska, koristeći svoj utjecaj u Vijeću Evrope preko Marije Pejčinović Burić namjerava u tzv. drugostepenom postupku pred Velikim vijećem poništiti presudu u slučaju Kovačević.

Upravo u tom kontekstu treba sagledavati i današnji sastanak Plenkovića i Burićke budući da je Evropski sud za ljudska prava jedan od tri institucije Vijeća Evrope. Mandat generalne sekretarke Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić obavlja od 2019. godine, a do tada je bila ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske u Vladi Andreja Plenkovića.  

Plenković danas nije otkrio da li je sa Burićkom razgovarao o presudi "Kovačević protiv BiH", ali ne treba imati sumnje da su se dotakli te za njih važne teme, s obzirom na sve reakcije koje su uslijedile iz HNS-a, ali i hrvatskih dužnosnika, te značaja presude "Kovačević" u kontekstu izmjena Izbornog zakona BiH.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...