STIGLA REAKCIJA IZ NJEMAČKE NA PRESUDU "KOVAČEVIĆ": "Izborne privilegije za tri 'konstitutivna naroda' mogu i moraju biti smanjene!"

"S obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, sa zastojima u političkim odlukama i etničko-nacionalističkim provokacijama tri dominantne etničke grupe, ova presuda je prava prilika"

  • Vijesti

  • 31. Avg. 2023  

  • 4

Boris Mijatović, izvjestilac poslaničke grupe Zelenih za zapadni Balkan u njemačkom parlamentu (Bundestag), ocijenio je presudu Evropskog suda za ljudska prava kao zalaganje za više demokratije u Bosni i Hercegovini.

"Za Bosnu i Hercegovinu nova presuda iz Strazbura znači uspostavljanje važnih demokratskih temelja. U prethodnim postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava građani zemlje su uspješno tužili svoja prava u političkom sistemu. Međutim, poboljšanja koja je tražio sud još uvijek nisu politički provedena. Novom i ugodno jasnom presudom sud u Strazburu ne samo da ukazuje na nedostatke u izbornom sistemu, već i predlaže moguće reforme", stoji u tekstu objavljenom na zvaničnoj stranici Zelenih Njemačke.

"Izborne privilegije za tri 'konstitutivna naroda' mogu i moraju biti smanjene. Evropski sud za ljudska prava uklanja osnovu za etno-teritorijalnu raspodjelu birača. Prema presudi, ova klasifikacija prema etničkim grupama je od sekundarnog značaja za političko predstavljanje. Sveobuhvatna reforma izbornog zakona mora osigurati da svi građani u Bosni i Hercegovini glasaju ili mogu biti birani - bez obzira na mjesto stanovanja ili etničku pripadnost. Diskriminacija u političkom sistemu, uključujući i državne funkcije i mandate, mora biti isključena. Sud stoga poziva i na provođenje prethodnih presuda.

S obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, sa zastojima u političkim odlukama i etničko-nacionalističkim provokacijama tri dominantne etničke grupe, ova presuda je prava prilika. Reforma može donijeti novi zamah, a time i još jedan korak ka članstvu u EU. Istovremeno bi se mogli uzeti u obzir prijedlozi civilnog društva. Prije nekoliko godina Vijeće građana je pozvalo na reforme političkog sistema. Bosna i Hercegovina je multietnička država sa više od tri "konstitutivna naroda". Vrijeme je da se ova realnost odrazi na politički sistem", smatra Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...