POHVALILI SE IZ PORESKE UPRAVE RS: Kažu da su prikupili 316 miliona KM više

Inače ukupan dug RS iznosi čak 6,3 milijardi maraka, od čega 4,2 milijarde otpadaju na vanjski dug. Manji bh. entitet konstantno se zadužuje prodajom obveznica na berzama, a često to i radi i po nepovoljnim kamatama.

  • Ekonomija

  • 03. Sep. 2023  

  • 0

Iz Poreska uprave RS pohvalili su se da je u osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupljeno ukupno 2,387 milijardi KM, što je za 316 miliona KM ili 15 posto više nego u istom periodu lani. Potvrdio je to direktor Poreske uprave manjeg bh. entiteta Goran Maričić.

“Sve kategorije javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave bilježe rast u odnosu na prošlu godinu”, istakao je Maričić u saopštenju.

Doprinosi, koji čine gotovo 62 posto od ukupno prikupljenih prihoda, su u osam mjeseci naplaćeni u iznosu 1,475 milijardi KM, što je za 198,64 miliona KM ili 16 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

“Pri tome je naplata doprinosa za Fond PIO i Fond dječije zaštite veća za po 16 procenata, za Zavod za zapošljavanje 17 posto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 posto”, navedeno je u saopštenju.

Direktni porezi, od čega najveći dio čine porez na dobit i porez na dohodak, u osam mjeseci ove godine naplaćeni su u iznosu 547,09 miliona KM, što je za 80,57 miliona KM ili 17 posto više nego u osam mjeseci prošle godine.

Najveća naplata kod direktnih poreza zabilježena je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu 284,80 miliona KM, što je za 24,22 miliona KM više nego u istom periodu lani.

Istovremeno, naplata poreza na dohodak iznosila je 225,83 miliona KM, što je za 51,13 miliona KM ili 29 pored više u odnosu na uporedni period.

Zabilježen je i rast naplate prihoda i kod ostalih direktnih poreza, odnosno po osnovu poreza na nepokretnosti za 4,88 miliona KM ili 26 posto u odnosu na period januar-august 2022. godine.

Ostali javni prihodi u osam mjeseci ove godine, čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave, iznosili su 365,10 miliona KM, što je za 37,30 miliona KM ili 11 posto više u odnosu na isti period lani.

Najveći rast naplate u ovoj kategoriji javnih prihoda ostvaren je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, i to za 21,54 miliona KM ili 38 posto više, te prihoda po osnovu koncesionih naknada gdje je naplata veća za 13,60 miliona KM ili 46 posto više u odnosu na osam mjeseci lani.

Inače ukupan dug RS iznosi čak 6,3 milijardi maraka, od čega 4,2 milijarde otpadaju na vanjski dug. Manji bh. entitet konstantno se zadužuje prodajom obveznica na berzama, a često to i radi i po nepovoljnim kamatama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...