SKANDAL U CRNOJ GORI: Predsjednik Jakov Milatović u Zračnu luku Franjo Tuđman sletio s avionom koji je na repu imao...

Iz Kabineta crnogorskog predsjednika nije odgovoreno koliki su bili troškovi zakupa aviona kompanije

  • Regija

  • 07. Sep. 2023  

  • 2

Prema podacima iz srpskog registra privrednih društava, ,,Air Emeralds“ je osnovala 13. januara 2022. godine kompanija ,,Air Pink“, čiji je suvlasnik srpski medijski i biznis mogul Željko Mitrović. Tako je na aerodrom u Zagrebu, koji nosi ime bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, crnogorski predsjednik sletio avionom srpske kompanije koji je na repu imao, prema praviima međunarodnog saobraćaja, srpsku trobojku.

Dan nakon što se vratio u Crnu Goru i nakon 48 sati ŠutNJE na novinarska pitanja, iz kabineta predsjednika Crne Gore konačno su saopštili da je Jakov Milatović u Hrvatsku letio avionom srpske kompanije ,,Air Emeralds“, ali su propustili da otkriju da je to - kćerka kompanije ,,Air Pink“, srbijanskog biznismena Željka Mitrovića.

– Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović putovao je u Hrvatsku komercijalnim letom ,,Air Emeraldsa“ zbog toga što vladin avion nije bio operativan od 3. do 9. septembra – saopšteno je iz Kabineta crnogorskog predsjednika nakon, kako su rekli, medijskog interesovanja na temu zvanične posjete predsjednika Hrvatskoj 4. i 5. septembra.

Iz Milatovićevog kabineta jučer je saopćeno da im je iz Generalnog sekretarijata Vlade 8. augusta odgovoreno da ,,zbog redovne godišnje obuke pilota Avio servisa, avion Vlade Crne Gore neće biti operativan u periodu od 3. do 9. septembra“.

Nakon toga, ističe se u saopštenju, Avio servis Vlade prikupio je više ponuda privatnih kompanija od kojih je, u odnosu na cijenu, ,,Air Emeralds“ izabrana kao ,,najoptimalnija potrebama i agendi puta Predsjednika Crne Gore u Hrvatsku“, uz napomenu da je predsjednik Milatović u Brisel putovao redovnom linijom, ali da ,,u slučaju zvanične posjete Hrvatskoj to nije bilo moguće“.

Iz Kabineta crnogorskog predsjednika nije odgovoreno koliki su bili troškovi zakupa aviona kompanije ,,Air Emeralds“, ali je zato saopšteno da je bivši predsjednik Milo Đukanović tokom 2022. i 2023. godine za iznajmljivanje aviona u cilju realizacije državnih posjeta utrošio više od pola miliona eura.

- Ne želeći da nastavlja ranije prakse, Služba predsjednika Crne Gore nastaviće da se zakonito i odgovorno odnosi prema novcu građana a u najboljem interesu države - poručili su iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Osim što je ,,otkriveno“ ono što se već znalo, da je avion ,,Air Emeraldsa“ obavio uslugu prevoza, iz Kabineta predsjednika su propustili da saopšte, ne samo troškove, već i vlasnika srpske kompanije.

Prema podacima iz srpskog registra privrednih društava, ,,Air Emeralds“ je osnovala 13. januara 2022. godine kompanija ,,Air Pink“, čiji je suvlasnik medijski mogul, alfa i omega ,,ružičaste televizije“ - Željko Mitrović. U vlasničkoj strukturi ,,Air Pinka“ Željko Mitrović ima 48 odsto, Pink media group dva procenta, a stanoviti Aleksandar Ilić 50 odsto.

Prije mjesec, tačnije - jula 2023. godine, vlasnik 100 odsto kompanije ,,Air Emeralds“ postala je Vesna Tabački, doskora vlasnica jedne firme za konsultantske usluge iz Beograda. No, „Air Pink“ ostaje u privrednom registru zapisan kao majka kompanija ,,Air Emeraldsa“.

Dakle, predsjednika Crne Gore je do Zagreba, makar i posredno, ,,prevezao“ Željko Mitrović, intimus srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

A kako je riječ o srpskoj kompaniji, onda je sve išlo u skladu sa međunarodnim pravilima avio-prevoza: na aerodrom u Zagrebu, koji nosi ime bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, crnogorski je predsjednik sletio avionom koji je na repu imao – srpsku trobojku, piše Pobjeda.

Slučajna simbolika, zar ne?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...