NOGOMET, POLITIKA, LJUBAV I DRUGE PRIČE: Zašto se Milan Tegeltija grči na stadionu, zašto pjeva tužne narodnjake, kako je njegova supruga Tijana ostala bez prezimena i postala "Tiki-Tile"...?

Ko to iz Republike Srpske "ljubi Sarajevo" (ili ljubi u Sarajevu?!), "šapuće na jastucima" i "ljubi Aliju" Tijana Tegeltija nije pojašnjavala. Oni koji je poznaju, ne odbacuju mogućnost da ovim aluzijama ona šalje zagonetne, samo njima razumljive poruke svome "raspjevanom" suprugu Milanu!

  • Mini market

  • 07. Sep. 2023  

  • 5

Piše: Istraživački tim "SB"

"Šta se dešava sa Milanom Tegeltijom?!". Ovo su se pitali mnogi nakon što je nedavno objavljen video-zapis sa nogometne utakmice u Banja Luci između "Borca" i "Austrije" na kojem se direktor banjalučkog kluba, najblaže rečeno, izazivao čuđenje svojim neartikuliranim i nekontroliranim gestikulacijama.

ZBOG JEDNE DIVNE "CRNE LISTE"

Burni komentari nakon objavljivanja snimka natjerali su i samog Tegeltiju da pojasni "tajnu" svog ponašanja. "To što gestikuliram ustima dok pratim igru Borca je samo stvar zanesenosti i potpune koncentracije na utakmicu. Izgleda smiješno, ali u tim trenucima ne razmišljam šta da radim i kako izgledam", napisao je predsjednik "Borca" u namjeri da zaustavi špekulacije i komentare od kojih su mnogi bili maliciozni i uvredljivi.

altNekontrolisane gestikulacije Milana Tegeltije na stadionu (Foto: Screenshot)

Milan Tegeltija već je skoro punu deceniju prisutan u javnosti, još od prvog imenovanja na funkciju predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV-a) 2014. godine. Na toj se funkciji zadržao do kraja 2020. kada je smijenjen. Ubrzo nakon toga imenovan je za (pravnog) savjetnika Milorada Dodika, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

Godinu dana nakon smjene sa čelne funkcije u VSTV-u, početkom 2022., Milan Tegeltija je uvršten na tzv. "Crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država. U odluci State Departmanta je navedeno da je "svojim djelovanjem podrivao vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese...". Osoba koja je šest godina bila na vrhu pravusudne piramide i pravnog poretka tako je obilježena kao "podrivatelj" i odmetnik od zakona.

Ono što je predstavljalo presedan u slučaju Milana Tegeltije u odnosu na brojne druge zvaničnike koji su uvršteni na "crnu listu", jeste da je Ministarstvo vanjskih poslova SAD na listu uvrstilo i njegovu suprugu Tijanu Tegeltiju, kojoj je, također, onemogućen ulazak u Sjedinjene Države. Recimo, istog dana kada je sankcioniran Tegeltija na crnu listu je uvršten i Mirsad Kukić, tadašnji lider Pokreta demokratske akcije, njegovu suprugu sankcije su zaobišle.

Očigledno su autori ove odluke iz State Departmanta znali za sklonost bračnog para Tegeltija, Tijane i Milana, ka turisitičkim putovanjima na atraktivne, daleke destinacije pa su im uskratili to zajedničko, ali i pojedinačno zadovoljstvo.   

Proteklih godina bračni par Tegeltija je preko društvenih mreža redovno fotografijama i biranim riječima informirao javnost o svojim raskošnim odmorima i čestim boravcima, pored ostalog, na Tajlandu, Londonu...  Tijana Tegeltija nije ostala dužna Amerikancima, pa je njihovu odluku ironično prokomentirala: "Jako sam žalosna. Taman sam htjela doći. Nemojte šta zamjeriti".

alt

JA BIH HTIO PJESMOM DA VAM KAŽEM

Kada se posljednjih nedjelja i mjeseci Banjalučani pitaju "šta se dešava sa Milanom Tegeltijom" ne misle isključivo na njegovu "stadionsku groznicu" praćenu nekontroliranom mimikom. Poznavatelje Dodikovog savjetnika i predsjednika "Borca", ali i širu javnost u BiH, podjednako zbunjuju i neke druge javne manifestacije koje on upriličuje. To se, pored ostalog, odnosi na njegovo sve učestalije pojavljivanje na društvenim mrežama u ulozi pjevača (i svirača) novokomponovanih narodnih pjesama. Tegeltija se i ranije u javnosti pojavljivao i hvalisao kao harmonikaš-amater, ali se prije mjesec-dva predstavio i kao kompletan izvođač. "Uglavnom samo sviram za javnost, al' eto ponekad i zapjevam", napisao je Tegeltija upućujući pratitelje da njegovo izvođenje pjesme "A ja imam tebe/ a ko da te nemam" poslušaju na You Tube kanalu. Izvođač ovog kafanskog hita srpsko-crnogorski kantautor Rođa Rajević prije više od dvije decenije je umro od predoziranja narkoticima.   

Nedugo zatim je Milan Tegeltija "izbacio" još jedan veliki kafanski hit "Ja ću i dalje da ti pišem pesme/Kaži mi srećo, kaži mi tugo" prateći svoju vokalnu izvedbu na klaviru, uz objašnjenje:

"Neke su pjesme toliko lijepe da se jednostavno moraju i otpjevati a ne samo odsvirati"

Obje pjesme koje je Milan Tegeltija "morao objaviti" imaju isti elegični štih i emociju, nose u sebi sjetu za izgubljenom osobom, "i žal što ostade", kako je pjevao nenadmašni Šaban Šaulić u jednom od svojih posljednjih hitova.

Prijatelji i poznanici objašnjavaju da pjesme koje je odabrao za javno prezentiranje vjerno odslikavaju emocionalno stanje Milana Tegeltije posljednjih mjeseci. Odnosno, kako pojašnjavaju, tokom teškog perioda kojeg prolazi sa suprugom Tijanom. Sa atraktivnom Tijanom on se vjenčao nakon razlaza sa prvom suprugom sa kojom ima i dijete.

Za spekulacije o razlazu bračnog para Tegeltija niko u Banja Luci (niti bilo gdje drugo) ne nudi nijedan pouzdan dokaz. Uglavnom se njihovi poznanici pozivaju na "posredne" dokaze, kakvi su društvene mreže, na kojima su Tijana i Milan Tegeltija godinama, ponekad i napadno i bez mjere, gradili o sebi sliku sretnog i doživotno zaljubljenog para. I zaista na Instagram profilu Tijane Tegeltije u posljednjih mjeseci nema njenog supruga (niti njegovog prezimena) kojem je samo prije godinu/dvije godine dodijelila priznanje za "Najboljeg muža na svijetu".

Izvori iz Banja Luke tvrde da se posljedjih mjeseci gospođu Tijanu Tegeltija može vidjetio u društvu krajnje neprimjerenom njenom društvenom statusu i javnom ugledu. Tako je poznati novinar Slobodan Vasković krajem prošle godine objavio fotografiju sa jednog događaja u Banja Luci na kojoj se "Supruga" (kako je Vasković ironično naziva) nalazi u društvu Nevene Samardžije. Riječ je o čestoj "gošći" crnih hronika i policijskih izvještaja u kojima je Samardžija sumnjičena za pripadanje grupama koje se bave trgovinom droge.

NEĆE SARAJLIJE, HOĆE SAMARDŽIJE

Tijanu Tegeltiju su navodno viđali i sa Mladenom Samardžijom, za kojeg se tvrdi da je pripadnik opasnog regionalnog "Kavačkog klana" kojeg potražuje policija Slovenije, čije državljanstvo posjeduje, uz ono bosanskohercegovačko. Samardžija je prije godinu dana uhapšen na Palama nakon pucnjave u jednom tamošnjem kafiću iz kojeg je pokušao pobjeći, ali je akcijom policije spriječen.

Tijana Tegeltija bila je godinama zaposlena u banjalučkoj kompaniji "M'tel", gdje je, navodno, nedavno dala otkaz. Ona je još uvijek izuzetno aktivna na društvenim mrežama gdje komentira aktuelne političke i društvene događaje. Na Twitteru se Tijana (Tiki Tile) posljednjih nedjelja "kritički" bavila "nekim našim što ljube Sarajevo". Tako je referrirajući se na izjave SDA-ovog "terminatora" Harisa Zahiragića o Sarajevo film festivalu "Tiki-Tile napisala": "E ovom ja pričam! Pola vas spava i šapuće na jastucima sa ovim što slave na sff i to pod okriljem Srpske".

Samo nekoliko dana kasnije, povodom skupova podrške Miloradu Dodiku, ponovo se vratila omiljenoj temi "našima što ljube Sarajevo i slave Aliju", iznova pominjući "jastuke". Takvim je Tiki-Tile poručila da je "bolje da ne idu (u Sarajevo)" nazivajući ih "lićimurima, kurvama i izdajnicima, što bi rekao pokojni Savo".

Ko to iz Republike Srpske "ljubi Sarajevo" (ili ljubi u Sarajevu?!), "šapuće na jastucima" i "ljubi Aliju" Tijana Tegeltija nije pojašnjavala. Oni koji je poznaju, ne odbacuju mogućnost da ovim aluzijama ona šalje zagonetne, samo njima razumljive poruke svome "raspjevanom" suprugu Milanu!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...