OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATSKIH CIVILA U GRABOVICI: Najmlađa žrtva imala četiri godine, ubijena je u naručju majke

Među 33 ubijena civila bilo je 17 žena i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić.  Mladenka Zadro je ubijena u majčinu naručju na kućnom pragu. Ni njihova tijela još nisu pronađena.

  • Sjećanje

  • 09. Sep. 2023  09. Sep. 2023

U Grabovici kod Mostara obilježena je 30. godišnjica stradanja hrvatskih civila iz tog mjesta koje su 8. i 9. septembra 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH. Najmlađa žrtva imala je nepune četiri, a najstarija 87 godina. Za 17 njih se još traga jer su bačeni u Neretvu, prenosi N1.

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica ‘93 kazao je kako ni ove godine nisu sharanili nijednu žrtvu-

“Dolazeći ovdje možete primijetiti neke stvari. Vidite da je put asfaltiran, vodovod saniran, ima rasvjeta… Ali, najbitnije stvari – pronalazak mrtvih, tijela… Ni ove godine ne možemo reći da ćemo sahraniti jedno tijelo ili jednu kost. Te stvari su na Sudu i Tužilaštvu. Toliko smo dokaza dostavili. Ovo je 30. obljetnica. Ja koji sam bio jedan od najmlađih… Malo ćemo moći za koju godinu, izumire se. Oni koji mogu da čine stvari, ne čine”, rekao je Drežnjak i uputio apel pravosudnim institucijama da procesuriraju odgovorne.

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je kako je 30 godina predugo.

“Svake godine dođemo ovdje i kažemo da treba profunkcionisati pravna država upravo na primjeru Grabovica. 33 nevine žrtve zločina koje je imao za cilj iseliti, raseliti ono što je hrvatsko na ovom prostoru i vladati. Kada ih se sjećamo, sjećamo se i svih drugih žrtava u BiH se moramo sjetiti. Previše je stratišta u BiH za kojih niko nije odgovarao. Optužbe stoje u ladicama”, rekao je Čović.

Među 33 ubijena civila bilo je 17 žena i četverogodišnja djevojčica Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić.  Mladenka Zadro je ubijena u majčinu naručju na kućnom pragu. Ni njihova tijela još nisu pronađena.

Preživjeli stanovnici, iako razočarani, nastavljaju potragu za istinom, kao i preostalih posmrtnim ostacima koja još nisu pronađena, nadajući se pravednijem odnosu države. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubistva, ali niko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i po zapovjednoj odgovornosti.

Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića.

Vezane vijesti

trenutak ...