MIRISNE, SLATKE I ZDRAVE: Koliko trebate pojesti breskvi da unesete kalorija koliko ima jedan prosječan ručak?

Breskve potječu iz Kine, gdje su prvi put kultivirane, potom su prenesene u Perziju odakle su došle u Evropu.

  • Jeste li znali

  • 11. Sep. 2023  11. Sep. 2023

  • 0

Breskve pružaju velik broj nutrijenata sa jako malo kalorija i bez ikakvih masti.

Istraživanja pokazuju da su breskve dobar izvor antioksidansa. Vitamin C i E se u tijelu ponašaju kao antioksidansi, a tu su još i klorogenska kiselina, karotenoidi, rutin i kvercetin. Antioksidansi se nalaze i u kori i u mesu breskve.

Breskve mogu biti korisne osobama koje žele smršati iz razloga što za svoj volumen imaju prilično malo kalorija.

Jedna breskva srednje veličine ima oko 60 kalorija. To znači da biste morali pojesti čak 10 breskvi da unesete kalorija koliko ima jedan prosječan ručak.

Zamijenite užine (kolače, sladolede i grickalice) sa mirisnim i slatkim breskvama i sigurno ćete zbaciti nekoliko kilograma.

Breskve, kao i većina voća, sadrže mnogo vlakana. Vlakna pomažu probavi i sprečavaju zatvor. Također smanjuju holesterol i čuvaju srce.

Jedina mana breskve je ta što su mnogi ljudi alergični na nju. Alergija se dešava zbog osjetljivosti na protein koji se nalazi u breskvama i bademima. Može se manifestirati problemima sa dišnim putevima, oralnim simptomima ili probavnim smetnjama.

Neke osobe mogu tolerirati oguljene ili konzervirane breskve dok im svježe breskve sa korom smetaju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...