FENOMEN KOJI JE POVEZIVAO SARAJEVO SA OSTATKOM SVIJETA: U Brčkom otvorena izložba "Tunel spasa - Spas u ratu, uspomena u miru"

Ovo je prvi put da je ova izložba postavljena u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

  • Sjećanje

  • 11. Sep. 2023  11. Sep. 2023

  • 0

U okviru manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2023" u prostorijama Doma Islahijeta u Brčkom otvarana je izložba "Tunel spasa - Spas u ratu, uspomena u miru" koja će trajati narednih deset dana.

Izložba se realizuje u saradnji Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 Brčko distrikta BiH i Udruženjem građana dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan".

"Izložba koja je postavljena u Domu Islahijeta govori o tunelu koji je bio značajan za građane Sarajeva i način na koji su preživjeli. Mi ćemo posjetiti taj tunel da bi se na pravi način dočaralo zašto su građani Sarajeva kopali tunel da bi preživjeli",  rekao je u ime organizatora izložbe, Amira Sinanović predstavnica Udruženja demobilisanih boraca BiH.

Ovo je prvi put da je ova izložba postavljena u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

U okviru otvaranja izložbe, stručni saradnici Fonda Memorijala KS Irfan Gazdić i Amel Merdžanović održali su edukativnu radionicu na kojoj su govorili o opsadi Sarajeva i ulozi Tunela spasa u odbrani Sarajeva.

"Tunel spasa je jedan specifikum koji se desio u našoj bliskoj prošlosti i on je kao fenomen koji je povezivao Sarajevo sa ostatkom svijeta, odnosno link Bosne i Hercegovine sa ostatkom svijeta. Tunel je jedan sociološki fenomen koji se desio i mi kao društvo imamo obavezu da našu recentnu prošlost baštinimo i da je se sjećamo kako bi izgradili kvalitetne stubove za našu budućnost", naveo je Irfan Gazdić i podsjetio posjetioce predavanja na osnovne podatke o Tunelu.

Prema njegovim riječima, Tunel je bio multifunkcionalan a pored prohodnosti za obične građane bio je jako bitan za snabdijevanje grada potrepštinama, strujom i komunikacionim sredstvima.

"Naša recentna prošlost ima bitne elemente koji se tiču cjelokupne svjetske javnosti jer je opsada Sarajeva fenomen koji se tiče cijelog svijeta", rekao je Gazdić dodajući da su ovakve radionice i interaktivni časovi potrebni kao svojevrsni časovi istorije.

On je naveo da je njihova želja da sa mladim ljudima podijele činjenice kako bi kroz komunikaciju sa njima naučili mnogo više od samog predavanja.

Izložba će ostati otvorena do srijede, 20. septembra 2023. godine, kada ja planirano i zatvaranje manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2023".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...