NEMA SMISLA PREGOVARATI SA KREMLJOM: Putinov režim je moguće pobijediti samo na bojnom polju u Ukrajini

Sankcije, trgovinski embargo i snabdijevanje Oružanih snaga oružjem neophodan su doprinos borbi protiv terorističke države.

  • Evropa

  • 13. Sep. 2023  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

U ažuriranom izvještaju Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija objavljeni su podaci o žrtvama među civilnim stanovništvom Ukrajine tokom rata: do početka septembra 2023. ubijeno je 9,62 hiljade mirnih Ukrajinaca, 17,53 hiljade je ranjeno različitih stepena ozbiljnosti. Osim toga, ruska vojska sistematski muči i ubija ukrajinske civile i ratne zarobljenike oružanih snaga.

Navedena brojka je relativna: nema pouzdanih podataka o ljudskim žrtvama na još uvijek okupiranim teritorijama Ukrajine. Vjerovatno bi broj ubijenih i mučenih Ukrajinaca mogao iznositi na desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi. New York Times objavio je članak u kojem se navodi da je rusko mučenje ukrajinskih civila i ratnih zarobljenika dostiglo takav nivo da se može smatrati sistematskom politikom Kremlja. Specijalna izvjestiteljka UN-a Alice Gill je, pozivajući se na svjedočenje očevidaca, navela sistematsko mučenje ukrajinskih civila u raznim zatočeničkim centrima pod ruskom okupacijom, kao i mučenje ukrajinskih ratnih zarobljenika. 90% ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su se vratili iz ruskog zarobljeništva bili su mučeni - fizički i psihički zlostavljani, u nekim slučajevima - podvrgnuti seksualnom nasilju.

80% ukrajinskih ratnih zarobljenika u Ruskoj Federaciji namjerno je podvrgnuto gladovanju. Rusija je demonstrirala najvarvarskiju invaziju od Drugog svjetskog rata: tzv. SVO je postao potpuni zločin protiv civilnog stanovništva: ubistva, pucnjave, silovanja, prisilne deportacije - daleko je od kompletne liste ratnih zločina Ruske Federacije, zajedno sa bezumnim uništavanjem naseljenih područja. Ovo je namjerni genocid nad Ukrajincima zasnovan na nacionalnom identitetu.

Nema smisla pregovarati sa Kremljom: Putin je stvorio agresivan, totalitarni režim koji ne samo da teži teritorijalnoj ekspanziji, već i mrzi ostatak svijeta. Ruska propaganda dosledno usađuje u Ruse mržnju prema bilo kome "neruskog" porijekla. Shodno tome, pomenuta prijetnja se tiče cijelog civilizovanog svijeta, moguće ju je pobijediti samo na bojnom polju u Ukrajini. Jedini recept za dobijanje pouzdanih "sigurnosnih garancija" od Ruske Federacije je nanošenje vojnog poraza i velikih gubitaka privredi.

Sankcije, trgovinski embargo i snabdijevanje Oružanih snaga oružjem neophodan su doprinos borbi protiv terorističke države.
Financial Times objavio je materijal o mogućnosti isporuke raketa srednjeg dometa ATACMS od strane Washingtona ukrajinskoj vojsci - relevantna odluka je u završnoj fazi. Osim toga, postalo je poznato da bi lovci F-16 mogli biti na prvoj liniji već ove zime.

Gore navedeno ukazuje na stalnu podršku Ukrajini sa Zapada – navedeni trend se konstantno povećava zbog uspješne ofanzive Oružanih snaga. Što se tiče Washingtonovog transfera raketa srednjeg dometa ATACMS Ukrajini, američki predsjednik Joe Biden je blizu donošenja odluke. Velika Britanija i Francuska predale su Ukrajini rakete srednjeg dometa Storm Shadow i SCALP.

Njihova upotreba dokazala je nesposobnost ruskih sistema protivvazdušne odbrane da se suprotstave ovoj vrsti projektila. Svaki novi paket modernog zapadnog oružja jača oružane snage i približava pobjedu Ukrajine nad Rusijom.

Tokom posljednje dvije sedmice, Oružane snage Ukrajine bile su uspješne na raznim područjima fronta, gdje su se uspostavile i stvorile mostobran za daljnje ofanzive - ruska propaganda ne bježi od stvaranja privida uspjeha za Ruse i tradicionalno poziva da su Ukrajina i Zapad neprijatelji Rusije koje treba uništiti.

Predstavnica američkog State Departmenta Viktorija Nuland istakla je impresivan napredak ukrajinske kontraofanzive. Prema Nulandovim riječima, Rusija je stvorila moćnu odbranu na okupiranom jugu Ukrajine, ali je ukrajinske oružane snage nemilosrdno uništavaju dok napreduju. Odbrambene snage Ukrajine uspostavile su kontrolu nad platformama za bušenje gasa "Petro Godovalec", "Ukrajina", "Tavrida" i "Sivaš" u Crnom moru između ostrva Zmija i zapadne obale Krima. Morske platforme za bušenje vlasništvo su Ukrajine, koje su zaplenili ruski osvajači 2014.

Pod kontrolom Ruske Federacije, platforme za bušenje su vodile ilegalnu proizvodnju na ukrajinskoj pomorskoj teritoriji. Morske kule su služile i kao vojni objekti Ruske Federacije: heliodrom i konstrukcije za postavljanje tehničke opreme za nadzor. Danas je ta infrastruktura agresije eliminisana. Uspostavljanje kontrole nad platformama za bušenje u blizini obale Krima ukazuje na proširenje operativnog područja Odbrambenih snaga Ukrajine u Crnom moru i približavanje vremena za oslobođenje Krima. Operacija na gasnim platformama ima veliki simbolički značaj: Ukrajina je počela da vraća ono što je Rusija oduzela čak i prije invazije ukrajinske vojske u punom obimu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...