PROTESTI U ŠVEDSKOJ ZBOG UČEŠĆA IZRAELA NA EUROSNGU: Njihovoj predstavnici savjetovano da ne izlazi iz sobe

Švedska policija je u visokoj pripravnosti i čak je zatražila pojačanje iz Danske i Norveške.

  • Show

  • 05. Maj 2024  05. Maj 2024

  • 0

S obzirom da propalestinski protesti počinju u Švedskoj i Malmeu koji će ove godine biti domaćin Eurovizije, izraelskoj predstavnici Eden Golan je savjetovano da ne napušta hotelsku sobu, osim za nastupe i zvanične događaje takmičenja.

Eden Golan stigla je u Malme ranije ove sedmice uz intenzivne mjere opreza. Švedska policija je u visokoj pripravnosti i čak je zatražila pojačanje iz Danske i Norveške za najveće evropsko muzičko takmičenje. Ovodišnje izdanje se ispostavilo kao jedno od najkontroverznijih dosad - uglavnom zbog učešća Izraela.

Bilo je poziva na bojkot događaja, a više od 1.000 švedskih umjetnika pozvalo je da se Golan zabrani učešće, kao i 1.400 radnika finske umjetničke industrije.

Navodi se da je izraelska sigurnosna služba pjevačicu upozorila da ne napušta svoju hotelsku sobu radi vlastite sigurnosti.

Organizatori EBU-a su zaprijetili da će diskvalifikovati Izrael ako Golan ne promijeni njenu pjesmu "October Rain" jer su smatrali da nosi previše političkih poruka - s obzirom da je široko priznato da se odnosi na Hamasove napade 7. oktobra.

Pjesma je prepravljena i preimenovana u "Hurricane", čime je osigurala da se može takmičiti.

U glavnom gradu Švedske Stockholmu stotine ljudi okupile su se jučer kako bi protestovale zbog učešća Izraela na takmičenju.

Okupili su se ispred švedskog ministarstva vanjskih poslova tražeći izbacivanje Izraela na Eurosongu

Najavljeno je da će 11. maja u Malmeu biti održane dvije velike demonstracije zbog učešća Izraela na Eurosongu. Također, hiljade aktivista koji podržavaju Palestinu iz različitih evropskih gradova će učestvovati u demonstracijama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...