REALIZIRANA NA UKC TUZLA: Navršava se 25 godina od prve operacije na otvorenom srcu u BiH

Dana kada su u Tuzli započele prve operacije na otvorenom srcu koje je radio tim prof. dr. Emira Kabila, mnogi Tuzlaci se i danas s ponosom sjećaju.

  • Sjećanje

  • 14. Sep. 2023  

  • 0

Prije 25 godina urađena je prva kardiohirurška operacija na otvorenom srcu u Bosni i Hercegovini.

Realizirana je u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, piše Politički.ba.

Zahvaljujući saradnji zdravstvenih institucija iz Buffala, SAD, prof. dr. Jacobu Bergslandu i tadašnjem menadžmentu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli je započeo program razvoja kardiohirurgije u našoj zemlji, navode iz UKC-a Tuzla.

"Sa entuzijazmom se pristupilo edukaciji kadra, te nabavci neophodne medicinske opreme nakon čega je uslijedilo formiranje Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla na kojoj je i urađena prva kardiohiruška operacija. Od prve operacije do danas u ovoj ustanovi urađene su 9.033 kardiohiruške operativne procedure.

Na godišnjem nivou broj operacija kontinuirano raste i danas taj podatak iznosi oko 400 operativnih zahvata na srcu i velikim krvnim sudovima.

Visoka stručnost kadra kontinuirano educiranog, prvobitno tokom ratnih godina u SAD- u, a potom i u evropskim centrima, omogućava primjenu najsavremenijih metoda u dijagnostici i operativnim zahvatima po kojima je JZU UKC Tuzla prepoznatljiv u našoj zemlji i šire.

Tokom jedne kalendarske godine u Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla hospitalizira se više od 1.000 kardiovaskularnih pacijenata, a ambulantnom pregledu bude potvrgnuto više od 9.500 pacijenata", saopćili su iz UKC Tuzla.

Danas se medijima obratio i prof.dr. Emir Mujanović, predsjednik Radne grupe za kardiohirurgiju Udruženja kardiologa BiH, šef Odjela za kardiohirurgiju Medical Institute Bayer (MIB) iz Tuzle i Medicinski direktor ove ustanove, gdje je govorio o značajju prve kardiohirurške operacije u BiH, u kojoj je i sam bio dio ljekarskog tima koji je izveo ovu operaciju.

"Operacija je urađena 18. septembra 1998. godine u UKC Tuzla, a predstavljala je temelj za razvoj kardiohirurgije u Tuzli i BiH.

Na čelu tima koji je osnovao kardiohirurgiju u BiH i izveo prvu kardiohiruršku operaciju su bili prof. dr. Emir Kabil i prof. dr. Jacob Bergsland. Tih početaka razvoja kardiohirurgije dužni smo se sjećati" kazao je prof. Mujanović.

Dana kada su u Tuzli započele prve operacije na otvorenom srcu koje je radio tim prof. dr. Emira Kabila, mnogi Tuzlaci se i danas s ponosom sjećaju.

Iskusni tim stručnjaka koji je okupio prof. Kabil zaslužan je da su u to vrijeme njihovu pomoć tražili pacijenti iz cijele BiH, koji su dotad bili prisiljeni da za mnoge kardio-intervencije pomoć traže van granica Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...