OD DRAGANA ČOVIĆA ZA SADA MUK: HDZ napustilo nekoliko istaknutih članova. Najavljuje se još...

HDZ je pretrpio značajan gubitak odlaskom Ivana Vukadina prije dvije godine, a najnovije ostavke dali su Ivo Tadić, Zdravko Marošević i Marija Bagarić. Iz HDZ-a nema reakcije.

  • Politika

  • 14. Sep. 2023  

  • 1

Posljednjih dana pažnju javnosti značajno su zaokupili izlasci nekoliko istaknutih članova iz HDZ-a BiH, iako se njihov odlazak ne može mjeriti sa značajnim gubitkom članstva u aprilu 2009. godine kada je formiran HDZ 1990 i njihov prelazak u novu stranku.  No, izvori Politicki.ba tvrde kako će ostavki istaknutih članova HDZ-a - biti još.

Odlasci istaknutih članova - razlozi različiti

HDZ BiH je pretrpio značajan gubitak isključenjem člana Predsjedništva HDZ-a i načelnika općine Tomislavgrad i još tri istaknuta člana, u aprilu 2020. godine i to zbog, kako je tada saopćeno, "teške povrede Statuta HDZ BiH". Uskoro je raspušten cjelokupan općinski odbor stranke. Podsjetimo, Vukadin je tada za sobom povukao značajno članstvo, formirao svoju stranku Hrvatski nacionalni pomak (HNP) i premijer je Kantona 10 te tako oduzeo primat vlasti dojučerašnjoj stranci.

Ivo Tadić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK krajem augusta napustio je HDZ BiH, stranku kojoj je bio i utemeljitelj i to, kako je kazao, zbog "nelegalnih i krajnje nedemokratskih provedenih unutarstranačkih izbora". 

"Nažalost, stranku vodi manja interesna grupacija na čelu s Matom Zovkom koji su u prvi plan stavili svoje osobne interese i oko sebe okupili podobne i poslušne", kazao je, između ostalog, Tadić.

Marošević zbog 'etno', Bagarić zbog 'antihrvatskih aktivnosti'

Nakon Tadića, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Vareš i načelnik općine Zdravko Marošević, s nekolicinom svojih kolega, napustio stranku. 

“Oni koji žele da pogazim svoje dostojanstvo, roditeljski odgoj, da pogazim svoj narod, građane kako Vareša, ali i bilo kojih ljudi, na to nisam spreman. Ko ima pravo ugroziti volju mladog čovjeka hoće li živjeti s Hrvaticom, Bošnjakinjom ili obrnuto? Ko to ima pravo? To su evropske civilizacijske norme. Žao mi je onih koji su zarobljeni u tome 'etno'", objasnio je Marošević za medije svoje razloge odlaska iz HDZ-a. Zanimljivo je da je on izabran za načelnika Vareša većinom glasova Bošnjaka.

Potom dolazi i ostavka zastupnice u Skupštini Kantona 10 Marije Bagarić, koja je u svojoj izjavi za javnost kazala kako je u HDZ BiH ušla kako bi napravila pozitivne promjene.

"S trenutnim županijskim i općinskim vodstvom, koje želi uzurpirati fotelje i odlučivati o sudbini svih nas, nisam spremna poslušno surađivati dižući ruku bez smisla i cilja. Moj odgoj, vjerska i moralna načela ne dopuštaju mi da sudjelujem u nedemokratskim, nelegalnim, antihrvatskim političkim aktivnostima", navela je.

Za sada, iz HDZ-a nema niti jednog komentara o odlasku njihovih istaknutih članova iz stranke.

Međutim, kako Politicki.ba doznaje iz političkih krugova, ovo neće biti kraj potresima u najjačoj nacionalnoj stranci Hrvata u BiH. Spominju se ostavke i u Odžaku, ali i ponovno u Livanjskom kantonu, pa potom i iz srednje Bosne koje bi uskoro mogle uslijediti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...