NEVJEROVATNO; PROBLEMI I U ŠVICARSKOJ: Građani na ulicama Berna tražili rast plata i penzija, traže prihode jednake životnim troškovima

Učesnici protesta iz cijele Švicarske su tražili i to da zakupci nekretnina moraju biti zaštićeni od zloupotreba te da društvo ima veći povrat od industrije nekretnina.

  • Evropa

  • 16. Sep. 2023  

  • 0

U Bernu su danas održani protesti kojima je prisustvovalo 20.000 ljudi, a na kojima su zatraženi rast plata i penzija.

Proteste u centru grada organizovali su Savez sindikata Švicarske, Udruženje Travail.Suisse, Socijaldemokratska partija, Zeleni i Udruženje stanara.

Učesnici protesta iz cijele Švicarske su tražili i to da zakupci nekretnina moraju biti zaštićeni od zloupotreba te da društvo ima veći povrat od industrije nekretnina.

Između ostalog, na transparentima bilo je ispisano: "Sve postaje skuplje - povisite plate i penzije" i "Profit raste, plate se snižavaju". Jedna od učesnica protesta je poručila da je umorna od razmišljanja da li da odustane od posla koji voli, da bi konačno dobila pristojnu platu.

Prihodi radnika u ovoj godini su se smanjivali treći put zaredom i cilj je da se to zaustavi. Demonstranti su istakli da je konačno došlo vrijeme za rast plate.

Tvrdi se da su profit i dividende veći nego ikada prije. Zatraženo je da postoji garancija da će plate biti usklađene sa životnim troškovima, prenosi portal swissinfo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...