DEMOGRAFSKA KATASTROFA U RS-u: Demograf Aleksandar Čavić otkrio kako zaista stoje stvari

Ističe da Republika srpska već više od dvije decenije bilježi negativne rezultate na polju prirodnog priraštaja.

  • Društvo

  • 17. Sep. 2023  

  • 5

Republika srpska svake godine po osnovu prirodnog priraštaja ostaje bez dvije općine veličine Ljubinja, kaže za BUKA podcast demograf Aleksandar Čavić. 

"Ako znamo da godišnje gubimo pet hiljada stanovnika po osnovu negativnog prirodnog priraštaja i da gubimo 15-ak hiljada zbog negativnog migracionog salda, mi ćemo vrlo brzo doći u poziciju da generacije koje budu ulazile u strukturu radno sposobni period svojim porezima i doprinosima neće moći da omoguće javnu potrošnju - nećemo moći da osiguramo stabilnost penzionog sistema, održivost zdravstvenog sistema, održivost obrazovnog sistema - generalno i javnih i privatnih usluga koje su potrebne za stanovništvo", rekao je Čavić za BUKU.

Ističe da Republika srpska već više od dvije decenije bilježi negativne rezultate na polju prirodnog priraštaja. 

"Međutim, negativan prirodni priraštaj je tek vrh ledenog brijega ili neko odloženo shvatanje demografskih problema s kojima smo se suočavali u prošlosti. S druge strane i druga komponenta koja utiče na formiranje broja stanovnika na nekoj teritoriji a to su migraciona kretanja odnosno migracioni saldo, iako ga naša zvanična statistika ne bilježi, a pokazuju to međupopisni podaci, mi imamo negativa migracioni saldo u pogledu vanjskih migracija", kazao je Čavić.

Dodaje da s jedne strane negativan prirodni priraštaj, i smanjeni broj rođenih, praktički u svakoj sljedećoj generaciji je manje rođenih nego u prethodnoj što piramidu konstantno sužava a onda i negativan migracioni saldo.

"Međutim sada odlazak nije više takvog karaktera da odlaze u 99% slučajeva koji bi radili i ostvarivali prihode negdje u inostranstvu, već prosto u kratkom periodu dolazi do spajanja porodica i praktično kompletne porodice s djecom odlaze s ovog prostora. Što se tiče prirodnog kretanja stanovništva, prije svega rađanja, pa je tako u FBIH, u odnosu na Republiku Srpsku, s nekim vremenskim otklonom, imala neki minus od 1400, toliko je više umrlih nego rođenih. Poređenja radi, Republike Srpska bilježi gubitke na godišnjem nivou cca 5-6 hiljada", naglasio je Čavić za BUKU.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...