ALBIN KURTI TVRDI: "Na sastanku u Bruxellesu, Miroslav Lajčak je zauzeo stav protiv Kosova; Vjerujem da je ono što smo..."

(...) rekli posljednjih dana, a posebno danas, više nego dovoljno da on odgovara tamo.

  • Regija

  • 18. Sep. 2023  18. Sep. 2023

  • 6

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je u ponedjeljak u Prištini kako postoji koordinacija između posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića jer je Lajčak tokom posljednjeg susreta u Bruxellesu zauzeo jasan stav protiv Kosova općenito i to posebno protiv Sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Idućih dana ću svakako imati sastanke sa svim međunarodnim faktorima koji su prihvatili državu Kosovo i koji nam žele pomoći i podržati nas u demokratskom državotvornom, društveno-privrednom razvoju, ali i s međunarodnim priznanjima, a posebno oko normalizacije odnosa sa Srbijom. Sada imamo rešenje: to je Osnovni sporazum i de facto međusobno priznanje", rekao je Kurti.

Hoće li tražiti da Lajčak bude smijenjen s pozicije posebnog izaslanika - pitanje je bilo upućeno Kurtiju na šta je odgovorio kako Lajčak ne odgovora njemu već da on izvještava Evropsku komisiju, Evropsko vijeće i Evropski parlament.

"Vjerujem da je ono što smo rekli posljednjih dana, a posebno danas, više nego dovoljno da on odgovara tamo", kazao je Kurti u izjavi za medije u Prištini.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...