BITKA ZA GORU PROŠLOST: Kako je jedna izjava vladike Jovana o broju žrtava u Jasenovcu razbjesnila akademike, SPC i Dodika?

Vladika Jovan mogao postati nova žrtva suludog povijesno-politikantskog revizionizma koji trese i Srbiju i Hrvatsku.

  • Regija

  • 18. Sep. 2023  18. Sep. 2023

  • 8

Piše: Vlado VURUŠIĆ ("Jutarnji list")

Buknula je nova "jasenovačka afera" u krilu SPC-a. Srpski državni vrh, najviše institucije Srpske pravoslavne crkve, srbijanski akademsko-znanstveni krugovi i Milorad Dodik obrušili su se posljednjih dana zbog "broja srpskih žrtava u ustaškom logoru Jasenovac" na pakračko-slavonskom vladiku (episkopa slavonskog) Jovana (Ćulibrka), tražeći (potpisuju). ). se peticije, upućuju otvorena pisma patrijarhu Porfiriju i srbijanskoj vladi) da ga se "razriješi svih dužnosti vezanih uz Jasenovac i genocid nad Srbima u NDH.

Tako bi vladika Jovan mogao postati nova žrtva suludog povijesno-političkog revizionizma koji trese i Srbiju i Hrvatsku, svaki sa svojim, blago rečeno, problematičnim zajapurenim neznanstvenim pristupom. Jedni od Jasenovca licemjerno i zlobno rade "lječilište" i umanjuju zločine nakaradnog kolaboracionističkog režima, a oni drugi multipliciraju broj žrtava, s jedne strane da stalno opterećuju i nabacuju krivnju svim Hrvatima, ali kao i da im je žao što žrtava stvarno nije bilo toliko.

KOLIKO ŽRTAVA NIJE MALO?

Tako se prije nekoliko dana u svom službenom priopćenju oglasio Sveti arhijerejski sinod SPC-a u "povodu kampanje revizije broja žrtava koncentracijskog logora smrti Jasenovac" u kojem spočitava vladiki Jovanu, pača se zgraža (da zgusnemo vrlo obimni tekst) nad njegovim "procjenama" žrtava. . u ustaškom logoru Jasenovac te njegovom protivljenju povijesnih falsifikata i revizija oko broja žrtava, koje se razlikuju od "službenih brojeva u Srbiji i SPC-u".

Dakle, u čemu je zločin vladike Jovana kojem možda čak prijeti i premještanje i "smjena", ali i državno-crkvena zabrana da se bavi tom delikatnom povijesnom temom, koja se nameće kao opterećenje hrvatsko-srpskih odnosa?

Naime, vladika Jovan prihvaća da je u Jasenovcu nastradalo, odnosno ubijeno ili umrlo od tretmana, bolesti i izgladnjivanja najmanje 83 tisuće ljudi, među kojima više od 47 tisuća Srba, što se poklapa s podacima Spomen-područja Jasenovac. No, u Srbiji inzistiraju na broju od 700 tisuća ubijenih Srba, pa u zadnje vrijeme čak brojku i dupliraju!

Naime, vladika Jovan je nedavno na tribini u Srpskom privrednom društvu u Zagrebu "Privrednik" iznio očito za blasfemičnu tvrdnju SPC da u Srbiji "postoji državni projekt preuveličavanja broja žrtava Jasenovca". "Imamo slučaj revizionizma u Srbiji i Republici Srpskoj koji je masivan s naše strane", rekao je tada vladika Jovan. Prema vladiki Jovanu, kako se transkribirala njegova izjava na tribini Al Jazzera Balkan, to je podrška lažnoj priči s Gideonom Greifom (izraelski povjesničar kojeg u Srbiji koriste za potvrdu svoga revizionističkog pristupa) koji se pojavio u Srbiji."Svi znamo tko je, svi profesionalni povjesničari znaju tko je, svi znaju da je cirkus, jer Greif već govori o milijun i 400 tisuća žrtava Jasenovca. Ne više niti o 700 tisuća, nego o milijun i 400 tisuća, a znanost, struka šuti."

"Postavlja se pitanje etike u struci povjesničara. Imamo državni projekt revizije, nemojmo se zavaravati, i struka se ponaša kao da se to događa u nekoj drugoj državi", rekao je tada vladika Jovan. I to je bio okidač. Potom ga je otvoreno na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora u Donjoj Gradini prvo napao Milorad Dodik, da to "što vladika govori nije istina". Velik broj srpskih akademika i drugih javnih ličnosti pozvao je SPC da se suprotstavi "umanjivanju srpskih žrtava Jasenovca" i da je u toj "nevremenoj raboti važan i postojan angažman vladike Jovana" te da se "sugerira i utiče na episkopa Jovana da se okane revizije" i okrene istinskom pastirskom radu, a proučavanje povijesti ostavi povjesničarima".

Pismo je pokrenuo inače jedan od pisaca zlokobnog Memoranduma SANU, koji je pokrenuo raspad Jugoslavije i ratove u 90-ima, akademik Vasilije Krestić. U svom pismu srbijanske vlade, pak, akademici SANU-a navode da se "pod državnim krovom, u beogradskom Muzeju žrtava genocida, godinama odvija zlokobna revizija srpskog stradanja u NDH" te da se "umanjuje stradanje Srba u Jasenovcu i NDH", au " tome prednjači episkop slavonski Jovan". Dakle, ne samo što episkop Jovan djeluje revizionistički protiv davno utvrđenog broja od 700 tisuća ubijenih u Jasenovcu, već on djeluje i protiv države koja ga je postavila, lažno optužujući srpsku državu (!?, piše u množini) za revizionizam”.

U pismu srbijanske vladi kažu da je "zlo koje je posijao episkop Jovan" dalo poticaj i drugim povjesničarima u Srbiji da "umanjuju brojku" pa izrijekom prozivaju povjesničara Dušana Nikodijevića, koji navodi da je u Jasenovcu stradalo minimalno 99 tisuća, a maksimalno 208 tisuća žrtava. . A u svom priopćenju Sveti arhijerejski sabor SPC-a također se suprotstavlja izjavama svoga vladike Jovana, tvrdeći da "postoji suprotni projekt". “Sveti arhijerejski sinod skreće pozornost da je povijesni revizionizam, u našem slučaju višestruko umanjivanje broja ustaških žrtava, samo dio projektiranog sveobuhvatnog, globalnog procesa čiji kreatori revidiraju i namjeravaju uništiti sve vrijednosti čovječanstva, civilizaciju – naciju, obitelj, vjeru u Boga, roditeljstvo, spolove. , kao i pojam o kršćanskim svetim mučenicima".

NE OKREĆI SE, SINODE

Sveti arhijerejski sinod navodi da je "episkop slavonski Jovan iznio svoju privatnu - prema našem mišljenju proizvoljnu, povijesno neutemeljenu - ocjenu broja jasenovačkih žrtava" te kako mu je "Sveti sinod službeno svojom odlukom oduzeo pravo da se u javnosti oglašava o tom pitanju, unaprijed znajući". da će svi dežurni napadači na SPC i srpski narod, kako oni iz tzv. regije, tako i oni iz same Srbije, izvršiti zamjenu teze te usamljeno i osobno mišljenje prikazati kao stav same naše Crkve". Prema Sinodu, tako "smo došli do paradoksalnih situacija da oni, klasični licemjeri, naizgled osuđuju stajalište koje i sami dijelovi - ili ga, štoviše, zastupaju u još radikalnijem obliku - i "brane" tradicionalnih stavova vrsnih predstavnika povijesne znanosti, kod nas u svijetu. Njima su se".

Zanimljivo je ipak napomenuti da se u priopćenju Sinoda recimo Romi nazivaju Ciganima, a ispred Federacije BiH stoji "takozvana", dok toga nema kada se spominje Republika Srpska! Uz to, niti jednom se ne govori ni o žrtvama Hrvata koji su stradali u tom logoru smrti. "Stoga", stoji nadalje "Sveti arhijerejski sinod poziva sve da kleknu i pomole se svetim jasenovačkim mučenicima, koji su stradali samo zato što su bili Srbi i pravoslavci", te poziva predvodnike suštinskog bogohulnog revizionizma da se pokaju i podnesu plodove pokajanja, javnim odricanjem. od njihovih izjava, što bi značilo da se od vladike Jovana očekuje da će se odrekne svojih znanstvenih istraživanja i izjava. U SPC-u "sa žaljenjem i ogorčenjem prate medijsku kampanju" koja je, kako kažu.

Svi ti mediji i njihovi sugovornici slavodobno objavljuju naslove poput 'SPC ruši mit o 700.000 Srba ubijenih u Jasenovcu'”.

Nadalje u svom priopćenju navode da SPC "potpuno i bez ostatka, kao neznanstvenu, protivnu povijesnoj istini, odbacuje izjavu kojom je svojedobno pokrenuta današnja aktualna medijska kampanja" te "nikakva laž ne može osporiti povijesnu istinu da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad našom braćom Židovima i Ciganima, počinjen genocid, ma tko je izrekao silogizme i klevetajući vlastiti narod i svoju državu, Srbiju i Republiku Srpsku". Ne, na samom kraju svog priopćenja Sveti arhijerejski sinod ističe da je Jasenovac, "s tamošnjim manastirom svetog Jovana Krstitelja, danas iznimno svetište u našoj Crkvi, mjesto molitve, mjesto gdje sveti jasenovački mučenici pozivaju na pokajanje i istinsko pomirenje".

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...