ZANIMLJIV SUSRET U NEW YORKU: Erdogan se sastao s Elonom Muskom i pozvao ga u Tursku

Iz Direkcije za komunikacije saopćeno je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao Teslu da otvori svoju sedmu fabriku u Turskoj

  • Svijet

  • 18. Sep. 2023  

  • 1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se sinoć u New Yorku sa čelnikom Tesle Elonom Muskom, pozvavši ga u Tursku i predloživši mu da tamo otvori Teslinu sedmu fabriku, javlja Anadolu.

Sastanak je održan u Turskoj kući, impozantnom neboderu Turkevi na Menhetnu, gdje je Erdogan informirao čelnika Tesle i SpaceX-a Maska o tehnološkim ostvarenjima i napretku koji Turska provodi posljednjih godina.

Iz Direkcije za komunikacije su saopćili da je Erdogan pozvao Teslu da osnuje svoju sedmu fabriku u Turskoj.

“Predsjednik Erdogan je izjavio da bi se mogućnosti za saradnju sa SpaceX-om mogle kreirati u okviru Turskog svemirskog programa i pozvao je Muska na Teknofest koji će se održati u Izmiru“, navodi se u saopćenju.

Musk je zauzvrat rekao da mnogi turski dobavljači već rade sa Teslom i da je Turska među najvažnijim kandidatima za sljedeću tvornicu.

Kao odgovor na ponudu predsjednika Erdogana o saradnji sa SpaceX-ovom satelitskom uslugom Starlink, kao i u području umjetne inteligencije, Musk je rekao da žele sarađivati s turskim vlastima.

Erdogan je tokom sastanka spomenuo i uspjeh Turske u proizvodnji bespilotne letjelice (UAV) Bayraktar TB2, dok je Musk odgovorio rekavši da je svjestan interesa svijeta za bespilotne letjelice Bayraktar.

Musk je na sastanak sa Erdoganom došao sa svojim malim sinom, a kako je cijeli događaj protekao možete pogledati u video prilogu: 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...