SEMIR EFENDIĆ NEMA DILEMU: "Vojin Mijatović radi za Srbiju i službe Srbije!" (VIDEO)

"Dakle, zauzeta su mjesta u klubu Bošnjaka na način da on ne može više pitanje vitalnog nacionalnog interesa pokretati. Da su ti glasovi otišli na patriotsku stranu, kako su trebali, apsolutno bez ikakvih problema se moglo iskontrolisati da Dodik nema tog četvrtog delegata. Ali, nakon toga se pojavljuje Vojin Mijatović kao kandidat za delegata u Dom naroda da bi tu priču upropastio i na kraju sve završi tako što Dodik dobije četvrtog delegata", kazao je Efendić.

  • Politika

  • 18. Sep. 2023  

  • 7

Lider Stranke za BiH Semir Efendić gostujući u emisiji "Istraga sedmice" televizije Hayat komentarisao je probleme u aktuelnoj vlasti na federalnom i družavnom nivou a neizbježno pitanje bilo je izbor Milorada Dodika za koalicionog partnera nakon oktobarskih izbora. 

Efendić je učestvovao na sastanku gdje je sa tadašnjim partnerima iz "Trojke" razgovarao sa izboru koalicionog partnera iz Republike Srpske a sada je objasnio kako je cijeli proces tekao. 

Na pitanje zašto je Trojka otišla u vlast sa SNSD, Efendić kaže da je na tome insistirao lider HDZ-a Dragan Čović. Istakao je da nije bio prisutan na sastanku na kojem je to Čović tražio ali je to shvatio iz neposredne komunikacije sa drugim akterima formiranja vlasti. 

"Ja sam više puta razgovarao sa Nikšićem na tu temu, govorio mu da bi ipak trebao razgovarati sa opozicijom iz RS-a. On je to rezolutno odbijao. Rekao je da on njima ne vjeruje, da ne želi uopće sa njima razgovarati. Ali, stvar počinje malo ranije. U samom 'Pokretu za državu' u Republici Srpskoj podvala je napravljena svjesno od strane Vojina Mijatovića za kojeg vjerujem da te poslove radi za Srbiju i za službe Srbije. Potpuno je bosanska ili bošnjačka politička snaga u Republici Srpskoj ugašena na način da su kompenzaciona mjesta na listi 'Pokreta za državu' umjesto konkretno Begije Smajić, koja je bila članica Stranke za BiH i potpredsjednica koja je provela jedan mandat u Skupštini, ona nije mogla biti na toj listi ali su mogli biti zastupnik SDP-a iz Banja luke i jedna Hrvatica. Dakle, zauzeta su mjesta u klubu Bošnjaka na način da on ne može više pitanje vitalnog nacionalnog interesa pokretati. Da su ti glasovi otišli na patriotsku stranu, kako su trebali, apsolutno bez ikakvih problema se moglo iskontrolisati da Dodik nema tog četvrtog delegata. Ali, nakon toga se pojavljuje Vojin Mijatović kao kandidat za delegata u Dom naroda da bi tu priču upropastio i na kraju sve završi tako što Dodik dobije četvrtog delegata", kazao je Efendić. 

Na konstataciju voditelja da se Mijatović bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iako nije imao nikakve šanse, Efendić kaže: 

"Tako je, ali ipak je ušao u taj 'Pokret za državu' i na kraju, kada to sve završi, pređe u Vladu FBiH za dopremijera da kontrolira procese u Federaciji BiH, da ne bi nešto otišlo u ispravnom pravcu. Ali, nije se moralo i bez obzira na Dom naroda, i dalje Predstavnički dom Parlamenta BiH bira Vijeće ministara i mi smo imali jedan sastanak od osam sati u Zenici gdje smo pokušali uvjeriti kolege da je bolje ići sa opozicijom iz RS-a nego sa Dodikom zato što on na svom putu uništavanja Bosne i Hercegovine neće stat. Međutim, oni su nas uvjeravali kako se sa njim može", kazao je Efendić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...