IVICA DAČIĆ U NEW YORKU REKAO DA SRBIJA OVIM POVODOM NIJE NEUTRALNA: "Osuđujemo napad Rusije na Ukrajinu"

U kontekstu svog boravka u SAD-u naglasio je kako je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta postalo značajna tema u međunarodnim odnosima.

  • Regija

  • 20. Sep. 2023  20. Sep. 2023

  • 2

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je kako Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, odnosno da nije politički neutralna. "Glasali smo za sve rezolucije koje su bile u Ujedinjenim narodima ili nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji gdje se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je srpski šef diplomacije u razgovoru za Voice of America.

Dačić je trenutno u New Yorku kao član delegacije Srbije na 78. zasjedanju Opće skupštine UN-a, prenosi Nova.rs. U kontekstu svog boravka u SAD-u naglasio je kako je pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta postalo značajna tema u međunarodnim odnosima.

"I onda se mi pitamo da li to važi i za naš slučaj, a očigledno ne važi. I onda vidite da tu postoje dvostruki standardi. I kada to pitanje postavite, morate voditi računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, kada razgovarate o merama ili aktivnostima koje poduzimate na multilateralnom planu", naveo je. 

Upitan kako bi se suzdržanost mogla odraziti na članstvo Srbije u Europskoj uniji, Dačić je uzvratio da je pristupanje Uniji nesumnjivi vanjskopolitički prioritet. "Oko toga postoje dvostruki standardi, Srbija ima minimalnu ekonomsku saradnju s Ruskom Federacijom, za razliku od onih koji su uveli sankcije, a ekonomska saradnja s Rusijom im stalno raste. To su dvostruki standardi i licemjerje", naglasio je. 

Tvrdi kako sa zapadnim sugovornicima nije razgovarao o tome zašto Srbija još jednom nije podržala uvođenje embarga Rusiji. "To je direktno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima", objasnio je. Ocjene da je Zapad preblag prema Srbiji Dačić je označio kao "bezobrazan način razmišljanja". 

"To je ravno jednom cinizmu, kada vi nekome narušite teritorijalni integritet i suverenitet. Kažete mu - što nas briga za vaš teritorijalni integritet, vi morate uraditi to i to, što će narušiti naše odnose sa zemljama koje nas podržavaju", rekao je. Dodao je kako oni koji lansiraju takve ideje uopće ne obećavaju da će spriječiti ulazak Kosova u međunarodne organizacije.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...