AZERBEJDŽANSKI PREDSJEDNIK ILHAM ALIJEV: "Prekinuli smo vojno djelovanje u Nagorno-Karabahu, pretvorit ćemo ga u raj!

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u govoru naciji danas navečer rekao je kako je Baku "željeznom šakom" vratio suverenitet nad Nagorno-Karabahom te da su armenske snage započele predaju naoružanja i napuštanje regije. 

  • Svijet

  • 20. Sep. 2023  20. Sep. 2023

  • 2

Azerbejdžan je danas objavio da je zaustavio vojno djelovanje u Nagorno-Karabahu nakon što su uspjesi na bojnom polju primorali armenske separatističke snage da pristanu na prekid vatre kojim će se ta regija vratiti pod potpunu kontrolu Bakua, prenosi Hina.

U sklopu sporazuma koji su predstavili Azerbajdžan i rusko ministarstvo odbrane, zastupljeno na području sa svojim snagama, separatisti će se razoružati i raspustiti. Pregovori o budućnosti etničkih Armenaca koji tamo žive počet će sutra, a prekid vatre je stupio na snagu u srijedu u 13 sati po lokalnom vremenu. 

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u govoru naciji danas navečer rekao je kako je Baku "željeznom šakom" vratio suverenitet nad Nagorno-Karabahom te da su armenske snage započele predaju naoružanja i napuštanje regije. 

Čovjek od riječi

Alijev tvrdi da će Armenci u Karabahu moći sudjelovati u azerbajdžanskim izborima i u državnom obrazovnom sstemu te da će moći slobodno prakticirati svoju kršćansku vjeru u toj većinski muslimanskoj državi. 

"Pretvorit ćemo Karabah u raj", najavio je Alijev, predstavljajući sebe kao čovjeka od riječi. 

Karabah, gorska regija na južnom Kavkazu, međunarodno je priznata kao dio Azerbejdžana, no dijelovima tog područja su od kraja sukoba početkom devedesetih vladale separatističke armenske snage. Armenci tvrde da to područje, koje nazivaju Artsah, povijesno pripada njima.

Zabrinuti za svoju budućnost, hiljade Armenaca u srijedu su stigle u zračnu luku u Stepanakertu, prijestolnici Karabaha. Ostali su utočište pronašli među ruskim mirotvorcima. 

Baku tvrdi da će integrirati 120 hiljada Armenaca Nagorno-Karabaha, no oni su skeptični jer je područje bilo poprište dva rata od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a Erevan je optuživao Azerbejdžan za pokušaj etničkog čišćenja. 

Traže ostavku armenskog premijera

Vojna pobjeda brojčano nadmoćnijih Azera nad separatistima mogla bi izazvati političke turbulencije u susjednoj Armeniji u kojoj je dio javnosti ljut jer Erevan nije uspio zaštititi njihove sunarodnjake. 

Armenski premijer Nikol Pašinjan već je suočen s pozivima dijela oporbe da odstupi s dužnosti, a hiljade prosvjednika okupile su se u armenskoj prijestolnici večeras kako bi od vlade tražile da pomogne Karabahu.

Dio njih Pašinjana je prozivao izdajicom, a dio je bijesan što Rusija, koja je na području zastupljena mirotvornim snagama, nije uspjela zaustaviti poraz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...