ZORAN MIKULIĆ - NE KLEVEĆI NANULAMA: “Europski desničarski krugovi doveli su Schmidta na čelo OHR-a i preko njega instalirali desničarsku vladu u BiH”

Komentar zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i bivšeg federalnog ministra pravde Zorana Mikulića (DF) prenosimo u cijelosti

  • Društvo

  • 21. Sep. 2023  

  • 1

Novo kazneno djelo ''klevetjanja'' u zakoniku RS, nije nešto što je usmjereno isključivo protiv novinara. Ovo je problem svakog građanina, i to ne samo onog koji živi u RS,  a koji čak ni ne zna da ono što iznese ili kaže predstavlja kazneno djelo. Čak i obični trač je sada postao kažnjiv. Da. Članak 208b. propisuje: "(1) Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, a što nije, niti može predstavljati činjenice koje su od opravdanog interesa, kazniće se novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.

(4) Istinitost ili neistinitost onog što se iznosi ili pronosi iz ličnog ili porodičnog života nekog lica ne dokazuje se.''

Dakle, ne dozvolimo činjenicama da nam upropaste priču! Narod koji izabere ovakvu vlast, nema nikakve potrebe da brine za svoju budućnost.

HRS, HSS, HDZ 1990 se tradicionalno slažu sa HDZ-om u svemu u čemu se HDZ ne slaže sa ''političkim Sarajevom''. Sa ''političkom Banjalukom''  se uglavnom slažu pa ih se ni ovaj zakon baš pretjerano ne dotiče.

Desničarima je represija nad građanima nešto što se podrazumijeva.

Europski desničarski krugovi doveli su Christiana Schmidta na čelo OHR-a i preko njega instalirali desničarsku vladu u BiH i u FBiH.

Uzalud svoje postupke pravdaju nekim sitnim pozitivnim rezultatima koji se, uzgred budi rečeno, nešto posebno baš niti ne vide. Mudri potezi sustižu jedan drugi. Tako će najniža plata možda biti 1000 KM, a benzin je sigurno već 3 KM. Najniža plata će možda biti usklađena sa najnižom kaznom za trač. Ali, ne brinite, oni su mislili na sve pa čak i na one sa najnižom platom. Ako nemate za kave, imate daleko manje mogućnosti da nekoga tračate uz kavu. Ako baš morate malo više tračati, spremite se da odvojite tri najniže plate. To ćete dati samo državi u kaznenom postupku, što ne sprječava otračanog da procijeni koliko koštaju duševne boli koje ste mu nanijeli. Šta je sirotinji još uopće i ostalo osim tračanja? Sad još moraju i šutjeti. Kao da se do sada već nisu našutjeli svačega. Najniža plata možda 1000 KM. Subjektivni osjećaj 150 KM.

Ako ste na pogrešnom političkom putu svejedno je da li hodate ili stojite! Ako ste se urotili s ravnozemljašima, uzalud se okreće. Oni su, kao, od samog početka, blizu  dogovora. Blizu, nije dovoljno. Bespotrebno se hvale svojim herojstvom i duplim ratnim stažom. Neke im druge heroje podvaljuju na SFF-u, a sami su heroji tranzicije.

Najveći promašaj pretvorbe je pretvorba drugova u gospodu. Ljevica im je već odavno sve oprostila. Taj oprost je neoprostiv!

Za postojeću koaliciju ne može se čak reći ni da su zalutali, jer da biste zalutali morate znati gdje ste trebali stići. U cijeloj priči položaj kičme nije im baš najbolji. Ostali položaji su im sjajni. Joj, samo da hoće proći ova demokratura pa da opet živimo k'o ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...