DODIK OKRENUO ĆURAK, PONOVO SE DODVORAVA VUČIĆU: "Svi u Srbiji da stanu iza politike koju on predstavlja!"

Nakon što je dodatno pogoršao svoj ionako loš položaj u BiH, Dodik se počeo naglo okretati predsjedniku Srbije očekujući njegovu političku i diplomatsku zaštitu. 

  • Politika

  • 22. Sep. 2023  

  • 2

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je danas da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN u New Yorku na hrabar, principijelan, dostojanstven i državnički način predstavio svoju zemlju i svoj narod. 

"Aleksandar Vučić pokazao je svu snagu njega kao lidera i državnika, ali i politike koju zastupa, iza koje treba da stane cijeli srpski narod ma gdje živio jer je to politika mira, poštovanja principa Povelje UN, međunarodnog prava, ali i poštovanja zemlje i naroda koje predstavlja i u čije ime je govorio", naglasio je Dodik u izjavi za Srnu. 

On je ukazao da predsjednik Republike Srbije po ko zna koji put potvrdio da je Srbija, na čelu sa njim, zemlja mira i tolerancije, poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i osnovnih ljudskih prava i međunarodnog prava uopšte. 

"Iako sam politički već dugo prisutan, pažljivo sam pratio njegovo obraćanje a potom ga nekoliko puta pročitao i mogu zasigurno reći da je Aleksandar Vučić u svom govoru dao preciznu sliku aktuelne geopolitičke situacije i hrabro ukazao na pogubnost politike dominacije i sile, kao i primjene različitih principa i dvostrukih aršina kada je riječ o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. 

Stoga, cijela Srbija treba da bude ponosna na govor predsjednika Vučića, jer je to bilo istorijsko obraćanje koje se decenijama nije čulo na ovako značajnom skupu kao što je Generalna skupština UN, a u kojem je dostojno branio stavove i principe naše zemlje Srbije i našeg naroda", naglasio je Dodik. 

Predsjednik RS je istakao da je Vučić jasno, taksativno i hrabrao ukazao na sve nepravde koje su učinjene srpskom narodu i Srbiji u posljednje dvije decenije od dijela međunarodne zajednice, te da mu se mora odati priznanje za to, jer se tako ponaša i tako govori veliki državnik i lider jedne zemlje. 

Dodik je rekao da državnički govor predsjednika Srbije još jedna potvrda da svi treba da stanu iza politike koju Vučić promoviše, jer je to politika koja doprinosi prosperitetu Srbije, kao i miru na Balkanu, razvoju i jačanju političkih, ekonomskih i svih drugih veza na dobrobit ovdašnjeg stanovništva. 

Ne tako davno, Milorad Dodik je otvoreno napadao politiku Aleksandra Vučića prema Kosovu i Republici Srpskoj. Dodik je zastupao stav da rješavanje pitanja statusa Kosova mora biti povezano sa budućim statusom Republike Srpske.  

"Mi vjerujemo da Srbija ima prirodno i državno pravo na Kosovo, kao i da je državno pitanje broj jedan za Srbiju pitanje Kosova. Mi smatramo da bi prvo nacionalno putanje Srbije trebalo da bude Republika Srpska", kazao je Dodik, što je bila izravna optužba na račun predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.  

No, nakon što je dodatno pogoršao svoj ionako loš položaj u BiH, Dodik se počeo naglo okretati predsjedniku Srbije očekujući njegovu političku i diplomatsku zaštitu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...