ELMEDIN KONAKOVIĆ PROZVAO KOMŠIJE: "Srbija se po pitanju imovine bivše SFRJ ponaša nefer, ne pristajemo na njihove teze"

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković iznio je svoje stavove o ovom potezu naših istočnih komšija.

  • Politika

  • 22. Sep. 2023  

  • 3

Ministri vanjskih poslova država sukcesora bivše Jugoslavije okupili su se u New Yorku kako bi razmotrili ubrzanje implementacije Sporazuma o pitanjima sukcesije, no predstavnik Srbije nije prisustvovao ovom sastanku.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković iznio je svoje stavove o ovom potezu naših istočnih komšija.

"Srbija se ponaša nefer i nije kooperativna kada je u pitanju raspodjela imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Iako postoje stručni timovi koji rade na ovom pitanju, bez političkog dogovora postizanje sporazuma gotovo je nemoguće", rekao je Konaković za Klix.ba.

Dodao je da su Slovenija i Srbija ranije predložile rezoluciju za rješavanje ovog problema, no Srbija nije pristala na taj prijedlog.

"Ključni problem leži u tome što Srbija tvrdi da je jedini sukcesor imovine bivše SFRJ, argumentirajući da se države same otcijepile, umjesto da priznaju raspad Jugoslavije. Mi nikada nećemo pristati na tu verziju, a sve druge države, osim Srbije, podržavaju fer dogovor i raspodjelu", navodi Konaković.

Konaković je predložio da se države upišu na nekretnine koje su zajedničko vlasništvo te naglasio da odnos BiH prema ovoj temi mora biti aktivniji, proučivši da dosada nismo bili posebno aktivni. Istakao je da je dio sukcesije već realiziran, a određena imovina je prodana, a prihod raspoređen.

"Bosna i Hercegovina je dobila određeni iznos sredstava, koji će biti uložen u kupovinu novih nekretnina za diplomatska predstavništva", ističe bh. šef diplomatije.

Na kraju je kommentarisao i odluku svojih srbijanskih kolega da bojkotuju ovaj sastanak.

"Nedolazak Srbije na ovaj sastanak s drugim članicama bivše SFRJ ima svoju političku poruku. Svi zajedno ćemo se obratiti Srbiji jednim pismom u vezi ovog pitanja, kako bismo se svi priznali kao sukcesori. Želim naglasiti da Srbija nije fer ni kada je riječ o zaštiti kulturne baštine bivše države", zaključio je Konaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...