CSS ZAHTIJEVA SMJENU ZLATKA LAGUMDŽIJE: "Njegovi komentari o Komšićevom izlaganju nanijeli su veliku štetu BiH!"

Iz ove nevladine organizacije u Sarajevu navode i dva eklantantna primjera iz pomenutog gostovanja zorno ilustruju svu nedosljednost i političku manipulativnost pomenutog ambasadora u odnosu na povjerenje koje mu je ukazano da dosljedno reprezentuje svoju zemlju na međunarodnom planu.

  • Mini market

  • 22. Sep. 2023  

  • 7

"Nedavni medijski istup na N1 u emisiji 'Pressing' ambasadora Bosne i Hercegovine (BiH) pri Stalnoj misiji UN u New Yorku, gospodina Zlatka Lagumdžije, nanio je veliku štetu ugledu BiH, a posebno njenoj diplomatskoj službi. Skandalozni navodi tako iskusnog političara i diplomate ne bi trebali proći bez posljedica, jer derogiraju standarde diplomatskog ponašanja u javnom diskursu i mogu prerasti u neprimjerenu praksu ostalih diplomata. Ujedno, i vremenski kontekst intervjua, kada se vode ozbiljne rasprave u parlamentu o novom Zakonu o vanjskim poslovima, svakako daje poseban značaj ovakvim istupima ambasadora", sapćeno je iz Centar za sigurnosne studije.

Iz ove nevladine organizacije u Sarajevu navode i dva eklantantna primjera iz pomenutog gostovanja zorno ilustruju svu nedosljednost i političku manipulativnost pomenutog ambasadora u odnosu na povjerenje koje mu je ukazano da dosljedno reprezentuje svoju zemlju na međunarodnom planu.

"Prvo je nepotrebno iznošenje u javnosti činjenice da nije prethodno upoznat s govorom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, gospodina Komšića, na plenumu Generalne skupštine UN-a. To, uprkos političkim i personalnim animozitetima  između tri vodeća zvaničnika koji nas predstavljaju na Skupštini, nije podatak koji se trebao iznijeti u javnosti radi same koherentnosti bh. delegacije. Također, komentari na pojedine dijelove Komšićevog izlaganja, a posebno izjava "da sam se ja obraćao umjesto njega, ne bih rekao tako nešto" (40 minuta emisije), predstavljaju devalviranje zvaničnog šefa delegacije BiH, a samim time i ozbiljno narušavanje reputacije BiH. Možete li zamisliti da, recimo, američki ambasador problemetizuje Bajdenove stavove iz govora ili, pak, komični komentar srbijanskih medija vezan za ambasadora Srbije pri UN-u, gospodina Đurića, koji se našao u nezavidnom položaju kada je shvatio da su ga kamere uhvatile kako prilikom aplauza nakon govora Vučića nije ustao kao njegove ostale kolege iz delegacije.

Drugi neshvatljiv ‘previd’, od osobe koja sebe predstavlja kao iskusnog diplomatu i prekaljenog političara te, što je još poraznije, bivšeg šefa bh. diplomatije, odnosi se na komentar da zastupa samo ono što iznosi gospodin Bećirović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda (40 minuta emisije). Nesporno je da je na poziciju ambasadora, možda i najznačajniju u bh. diplomatiji, imenovan na prijedlog gospodina Bećirovića, ali sa te funkcije imperativno mora zastupati interese svih građana BiH te za svoj rad odgovarati instituciji, odnosno svim članovima Predsjedništva BiH te ministru vanjskih poslova.

Nadamo se da će nadležne službe Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP BiH) adekvatno analizirati predmetni medijski istup, za koji je vjerovatno dobio saglasnost MVP-a BiH u skladu s internim propisima, te predložiti mjere koje bi bile prilične ovakvom javno izrečenim stavovima i narušavanju reputacije BiH, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom nivou. Prijedlog za opoziv ambasadora Lagumdžije, podnesen od ministra Konakovića ili predjedavajućeg Komšića, po našem mišljenju, bila bi najprigodnija odluka koja bi se trebala donijeti u konkretnom slučaju. Samo jednom takvom mjerom preduprijedili bi se slični javni nastupi naših predstavnika u svijetu, ali i unijelo više reda u oblasti funkcionisanja MVP-a BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava kako bi svi zajedno radili u najboljem interesu zaštite i predstavljanja države i građana na međunaroj sceni", stoji u saopćenju koje potpisuje dr. sc. Denis Hadžović, predsjednik Centra za sigurnosne studije. 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...