HOĆE LI BITI KRIVIČNIH PRIJAVA: Upitan legalitet bh. agentica u Strazburu, one se ponašaju kao rok zvijezde (VIDEO)

Apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine Slaven Kovačević pokrenuo je pitanje zastupanja agentica Vijeća ministara pred tim sudom nakon isteka v. d. mandata.

  • Vijesti

  • 23. Sep. 2023  

  • 4

Posljednja presuda Evropskog suda za ljudska prava koja se tiče Bosne i Hercegovine, osim svojim sadržajem, izazvala je brojne reakcije i neslaganja i u proceduralnom smislu.

Naime, nakon što je Slaven Kovačević, apelant pred sudom u Strazburu protiv Bosne i Hercegovine, najavio podnošenje krivičnih prijava protiv tri bh. agentice Harise Bačvić, Monike Mijić i Jelene Cvijetić pred tim sudom, te ukazao da im je istekao mandat, postavlja se pitanje jesu li one zapravo legalne predstavnice Bosne i Hercegovine pred ovom institucijom. Kovačević nije jedini koji je najavio podnošenje krivičnih prijava protiv njih, piše Federalna.ba



Apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine Slaven Kovačević pokrenuo je pitanje zastupanja agentica Vijeća ministara pred tim sudom nakon isteka v. d. mandata. Godine 2021. dva puta je u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine objavljeno da se vršitelji dužnosti imenuju na period od tri mjeseca do okončanja konkursne procedure na pozicije zastupnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ako je upitno njihovo zastupanje - plata nije.

“Jednoga smo već zamijenili, tj., otišao je na drugu funkciju i treba se objaviti u Službenom listu, tako da smo ostali na dva agenta. Oni su 2020. godine imenovani kao v. d. Da li su legalni ili legitimni, oni su na finasijama u Ministarstvu za ljudska prava, primaju platu, a odgovaraju Vijeću ministara”, kaže Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (Bh. zeleni).

U cijelu priču uključio se i Sud Bosne i Hercegovine. Nije nadležan za potvrđivanje pravnog statusa bh. agentica, ali jesu za upravne sporove:

“Rješenjem odbora je uvažena žalba v. d. agenata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava, izjavljena na preduzetu radnju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koja se odnosi na nezakonitu odjavu sa osiguranja iz poreske uprave i kod nosilaca obaveznog osiguranja. Dva predmeta su okončana na način da je tužba odbačena, dok je jedan predmet u radu.”

Poslanik DF-a u Državnom parlamentu Zlatan Begić objašnjava da nakon isteka odluke prestaje status i gubi se punomoć za zastupanje države, zbog čega smatra da je u pitanju čak i lažno predstavljanje.

“U stilu folk-zvijezda tzv. agentice koje zastupaju Bosnu i Hercegovinu u postupcima pred Evropskim sudom komuniciraju s javnošću, izdaju saopćenja. Podnijet ću im krivičnu prijavu pa nek institucije države to istraže i izanaliziraju”, poručuje Begić.

Krivične prijave, ukoliko do podnošenja žalbi dođe, najavio je i sam apelant Slaven Kovačević. Ranije pojašnjava:

“Kroz svog agenta za Strazbur država Bosna i Hercegovina kaže meni: ‘Nije tvoje aktivno biračko pravo ugroženo jer možeš preseliti na neku drugu lokaciju i imati ta prava koja tražiš.’ To znači da moram otići u Mostar da bih bio legitimni politički predstavnik.”

U ranijem odgovoru v. d. zastupnice su poručile da su pravne radnje koje preduzimaju u okviru svoje nadležnosti neophodne zbog zaštite interesa države. Da li su one za to ovlaštene ili ne - tek će biti predmet utvrđivanja u narednom periodu. Rok za podnošenje žalbi je 90 dana od dana presude. Dakle, vremena još ima

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...