MRAČNI PLAN KINE ZA LABORATORIJU U BEOGRADU: "Odavde Xi kreće u 'etničke genetske napade', čiji cilj je brisanje čitavih naroda s lica Zemlje!" (FOTO)

Da stvar bude gora, istraživanja i tajni podaci koji su isplivali u javnost govore u prilog toga da Peking radi na strategiji za pokretanje biološkog rata. Evo i kako.

  • Regija

  • 23. Sep. 2023  

  • 3

Vijest o tome kako je Kina pomoću prenosive laboratorije "Vatreno oko", koju je Peking donirao Beogradu, uzimala DNK Srba i dešifrovala genetske instrukcije sadržane u ćelijama ljudi, kako bi iz njih izvlačila informacije koje bi mogle da postanu moćno biološko oružje i ugroze čitav svijet, uplašila je gotovo svakog čovjeka na zemlji. Da stvar bude gora, istraživanja i tajni podaci koji su isplivali u javnost govore u prilog toga da Peking radi na strategiji za pokretanje biološkog rata. Evo i kako.

Naime, prije šest godina ažurirana verzija autoritativne publikacije vojne strategije Univerziteta nacionalne odbrane kojim upravlja narodnooslobodilačka kineska vojska dodala je odjeljak o biološkom ratu koji naglašava važnost "specifičnih etničkih genetskih napada" u budućem ratu – ideja koja se od tada ponavlja nekoliko kineskih vojnih naučnika, uglavnom u kontekstu odvraćanja, piše Nova.rs.

alt

Kineska laboratorija (Foto: Mao Siqian / Avalon / Profimedia)

"To može biti precizan, ciljani napad koji uništava rasu, određenu grupu ljudi, ili određenu osobu. Njegova potencijalno ogromna ratna efikasnost može donijeti ekstremnu paniku ljudskim bićima. Ima visok tehnološki sadržaj, nisku cijenu i predstavlja veliku prijetnju“, navodi se u autorkom tekstu koji je u martu 2020. godine napisao Kang Yaowu, vanredni profesor na prestižnom kineskom univerzitetu.

Ipak, da li genetika može postati osnova za buduće oružje ostaje predmet nagađanja. Mnogi stručnjaci vjeruju da biološko oružje koje bira mete na osnovu njihovog DNK sastava danas nije tehnički izvodljivo i možda neće biti mnogo godina, ili možda decenija, piše Washington post.

Međutim, zaključak velike američke studije iz 2021. godine, koju su sproveli američki stručnjaci za oružje zaključila je da je interesovanje Pekinga za genetsko oružje djelimično vođeno percepcijom Kine kao posebno ranjive u slučaju da njeni protivnici prvo razviju tehnologiju.

U poređenju sa drugim zemljama – a posebno sa Sjedinjenim Državama – stanovništvo Kine je uglavnom homogeno, i više od 90 posto njenog stanovništva su etnički Han Kinezi.

alt

(Foto:BGI / Avalon / Profimedia)

Autori "Naučne procjene rizika od sistema genetskog oružja" iz 2021. godine, koju je objavio Centar "James Martin" za studije o neproliferaciji u Montereyu, California, navode da se čini kako Kina prepoznaje sopstvenu ranjivost na genetsko ciljanje.

"Čini se da je Kina zabrinuta zbog mogućnosti formiranja genetskog oružja", naveli su oni.

Zbog toga su zabrinuti američki zvaničnici i stručnjaci, koji navode da su kranje namjere Kine potpuna nepoznanica. Za sada, kroz gomilanje velikih količina DNK podataka, Peking stvara sredstvo koje može koristiti u budućnosti — kao ekonomski resurs, ili možda na druge načine.

Ciljevi kompanija koje pribavljaju podatke kako kažu su uglavnom "ne nužno slučajno, usklađeni su sa nacionalnim i globalnim ciljevima Pekinga".

alt

(Foto: Shi Zhongyu / Avalon / Profimedia)

Kako je Beograd postao polazna tačka kineskog mračnog plana?

Kompanija koja je zadužena za ove prljave poslove, masovno prikupljanje informacija o nacionalnoj genetici i genomici BGI ima i te kako razvijene odnose sa Beogradom.

Naime, u Beograd je tokom aprila 2020. godine, stigao avion sa poklonom Narodne Republike Kine. Unutra je bio kineski izum nazvan „Vatreno oko“, sofisticirana prenosiva laboratorija koja je mogla da otkrije infekcije koronavirusom iz sićušnih genetskih fragmenata koje patogen ostavlja za sobom.

"Vatreno oko" je bilo izvanredno ne samo u razbijanju genetskog koda za viruse, već i za ljude, sa mašinama koje mogu da dešifruju genetske instrukcije sadržane u ćelijama svake osobe na Zemlji.

alt

Krajem 2021. godine, dok je pandemija i dalje bjesnila, srpski zvaničnici su objavili da rade sa kineskom kompanijom na pretvaranju laboratorije u stalni objekat sa planovima za prikupljanje i čuvanje čitavih genoma, ili genetskih nacrta, građana Srbije.

Riječ je o laboratorijama Fire-Eye, koje se nalaze upravo u vlasništvu BGI grupe.

Srpski naučnici bili su oduševljeni ovim inovativnim izumom, a premijerka Ana Brnabić zahvalila se Kini zbog toga što je toj balkanskoj zemlji dala „najnapredniji institut za preciznu medicinu i genetiku u regionu“.

Šta je onda problem?

Ipak, kinesko "Vatreno oko", koje je uglavnom poklonjeno ili prodano stranim zemljama tokom pandemije – privlači pažnju zapadnih obavještajnih agencija usred rastuće zabrinutosti zbog kineskih namjera.

alt

Kina koronavirus (Foto:Tanjug/Alessandro Bremec/LaPresse via AP)

Neki analitičari vide velikodušnost Kine kao dio globalnog pokušaja da iskoriste novi izvori veoma vrijednih podataka o ljudskoj DNK u zemljama širom svijeta.

Taj napor prikupljanja, koji je u toku više od decenije, uključivao je kupovinu američkih genetičkih kompanija, kao i sofisticirane hakerske operacije, kako tvrde američki i zapadni obavještajni zvaničnici.

Ipak, nedavno je dobio neočekivani podsticaj od pandemije koronavirusa, što je stvorilo mogućnosti kineskim kompanijama i institutima da distribuiraju mašine za sekvenciranje gena i izgrade partnerstva za genetička istraživanja na mjestima gdje je Peking ranije imao mali ili nikakav pristup.

Usred pandemije, laboratorije Fire-Eye bi se brzo širile na četiri kontinenta i više od 20 zemalja, od Kanade i Latvije do Saudijske Arabije, i od Etiopije i Južne Afrike do Australije. Nekoliko, poput beogradskog, sada funkcionišu kao stalni centri za genetsko testiranje.

alt

(Foto: Tanjug/Chinatopix Via AP)

"Korona je samo predstavljala vrata za ulaz", rekao je jedan viši analitičar američke obavještajne službe koji pomno prati kineski biotehnološki sektor.

Na crnoj listi Amerike

Trebalo bi napomenuti i da je Pentagon je prošle godine zvanično naveo BGI kao jednu od nekoliko "kineskih vojnih kompanija" koje posluju u Sjedinjenim Državama, a procjena američkih obavještajnih službi iz 2021. godine povezala je kompaniju sa globalnim naporima Pekinga da se dobije još više ljudske DNK, uključujući i iz Sjedinjenih Država.

Američka vlada je takođe stavila na crnu listu kineske podružnice BGI-a zbog navodnog pomaganja u analizi genetskog materijala prikupljenog unutar Kine kako bi pomogla vladinim akcijama protiv etničkih i vjerskih manjina u zemlji.

Takođe, težnja Pekinga da počisti DNK širom planete povremeno je izazivala kontroverze, posebno nakon Reutersove serije tekstova iz 2021. godine koji su otkrili sve opasne aspekte ovog projekta. Kineski akademici i vojni naučnici također su privukli pažnju debatom o izvodljivosti stvaranja biološkog oružja koje bi jednog dana moglo ciljati populacije na osnovu njihovih gena. Genetski zasnovano oružje stručnjaci smatraju dalekom perspektivom, u najboljem slučaju, a čini se da su neke rasprave podstaknute zvaničnom paranojom o tome da li Sjedinjene Države i druge zemlje istražuju takvo oružje.

Zvaničnici američke obavještajne službe vjeruju da se globalni napor Kine uglavnom svodi na to da pobijedi Zapad ekonomski, a ne vojno. Ne postoje javni dokazi da su kineske kompanije koristile strani DNK iz drugih razloga osim naučnih istraživanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...